L'Àgora València, epicentre de la Capital Mundial del Disseny 2022 a partir de juny
La construcció, efímera i sostenible, s'ubicarà a la plaça de l'Ajuntament i pretén apropar el disseny a tota la ciutadania
València Capital Mundial del Disseny 2022 tindrà un espai arquitectònic a partir de juny ubicat a la plaça de l'Ajuntament. És l'Àgora València, una construcció efímera i sostenible que pretén ser el cor i punt neuràlgic de la capitalitat que ostenta la ciutat enguany. Una mena de punt de trobada perquè tot el món siga partícip del llegat i la trajectòria del disseny valencià.
El pavelló, que està previst que s'inaugure d'ací a dos mesos, s'ha presentat aquest dilluns i té un pressupost d'uns 470.000 euros, a més de les despeses en material. Estarà en funcionament fins a desembre i acollirà activitats obertes al públic general i també a l'ecosistema de professionals, entitats i empreses vinculades amb el sector. Un espai obert que aterra a la ciutat com una icona de "la força transformadora del disseny", destaca l'organització.
Àgora València fusionarà tradició i avantguarda, artesania i indústria emprant únicament vareta de fusta i ceràmica. Amb una superfície de 350 metres quadrats, la construcció prendrà el relleu dels pavellons que s'erigiren en altres capitals com ara Hèlsinki o Taipei. Compta amb una estructura de 24x10 metres a la base i nou d'altura i tindrà diverses cares complementàries: un espai obert a la participació ciutadana, una zona expositiva i l'altaveu del disseny valencià, juntament amb el millor del disseny de tot el món que faça parada a la ciutat.
També s'il·luminarà de nit. De fet, la llum es tracta com un material constructiu més, i a això també contribuiran altres elements com la coberta superior, de gran potència estètica. La gran cúpula de vareta que cobrirà el pavelló és obra de l'artista faller Manolo Garcia i simularà les ones de la mar Mediterrània, en referència a la ciutat com a punt d'unió històrica entre diferents cultures.
Àgora València és un projecte de València Capital Mundial del Disseny 2022 i l'Ajuntament de València, i compta amb l'impuls de la Diputació de València, La Marina de València i les empreses valencianes Inalco i Wandegar. El disseny de l'espai està encapçalat per Miguel Arraiz, arquitecte i director de projectes de València Capital Mundial del Disseny 2022, junt amb la firma Arqueha Arquitectura i Urbanisme, responsable del desenvolupament tècnic amb l'assessorament de l'estudi d'interiorisme Cosín Estudi.
Entre les activitats previstes, hi ha més de dos-cents tallers, exposicions, conferències i trobades en el marc del programa de València Capital Mundial del Disseny 2022. Tot un aparador del disseny valencià que es mantindrà viu una vegada finalitze la capitalitat en 2023. Aleshores es traslladarà fins a la Marina de València, on s'ubicarà el futur districte del disseny.