Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA

L’editorial Kalandraka es desvincula del premi de poesia infantil d’Oriola

El segell, que publicava les obres des del 2008, trenca amb el certamen per la negativa del govern local a demanar l’anul·lació dels sumaris judicials del poeta Miguel Hernández

El poeta Miguel Hernández, natural d'Oriola, en una imatge d'arxiu / Fundació Miguel Hernández (Europa Press)

L’editorial Kalandraka, que publica les obres guanyadores del Premi Internacional Ciutat d'Oriola de Poesia per a Xiquetes i Xiquets, es desvincula del guardó després que el govern municipal, que formen el PP i Vox, descartara la petició de la família de Miguel Hernández de demanar l’anul·lació dels sumaris judicials contra el poeta oriolà. Així ho ha fet públic l'editorial este dimarts a través d'un comunicat.

Esta firma publica l’obra guanyadora des del 2008. El premi, que té una dotació econòmica de 5.000 euros en concepte de bestreta pels drets intel·lectuals, s’ha convertit en un dels certàmens de creació poètica més important de les lletres iberoamericanes.

Ara, després del ple municipal del 26 de setembre, Kalandraka creu que “no es donen les condicions” per a mantindre la seua col·laboració amb l’Ajuntament d’Oriola, “des del respecte absolut a la figura de l'insigne poeta i al seu llegat humà, intel·lectual i moral”.

El segell literari, en el comunicat que ha difós, atribueix la ruptura a “la decisió del govern municipal de rebutjar la petició de la família de Miguel Hernández perquè s'anul·len els sumaris que el van condemnar a mort”. El PSOE va fer una proposta perquè el govern local donara suport a una declaració institucional, per a adherir-se i posicionar-se a favor de l’anul·lació dels sumaris judicials contra el poeta, iniciativa que no va prosperar pels vots en contra del PP i Vox.

Es dona la circumstància que, este dimarts, el ple del Consell va aprovar una declaració institucional per la qual reclamava al govern d’Espanya que anul·lara els sumaris judicials que van condemnar el poeta oriolà a mort i a trenta anys de presó durant el franquisme .

Dissociar l'obra de Miguel Hernández del context històric i de les idees per les quals va perdre la vida és distorsionar la seua literatura i trair la memòria de l'autorEditorial Kalandraka

L'editorial Kalandraka recorda, en un comunicat, que obres com Viento del pueblo (1936-1937), El hombre acecha (1937-1939) o Cancionero y romancero de ausencias (1938-1941) "representen el compromís polític de Miguel Hernández amb la causa republicana des de les trinxeres del front i la defensa dels més febles a través de la paraula i la poesia".

“Dissociar la seua obra del context històric que li va tocar viure i de les idees per les quals va perdre la vida és distorsionar la seua literatura i trair la memòria de l'autor”, argumenten des de Kalandraka. Fonts de l’editorial argumenten que trenquen la relació amb el consistori oriolà per “la negativa del govern local a la justa reparació històrica que mereix Miguel Hernández, i mentre no es produïsca una rectificació del dictamen plenari, Kalandraka es deslliga d'este certamen”.

Afigen que, al llarg de les setze edicions del Premi Internacional Ciutat d'Oriola de Poesia per a Xiquetes i Xiquets, el guanyador del qual s'anunciarà a finals d’octubre, el guardó “s'ha convertit en un referent de les lletres iberoamericanes, amb centenars d'obres que arriben de molts països”.

"Els poemaris premiats, distingits per la qualitat literària i editorial, han sigut ambaixadors de la ciutat natal de Miguel Hernández i del poeta del poble arreu del món", apunten des de Kalandraka.

Finalment, l'editorial exposa que ha comunicat la seua determinació a l'alcalde d'Oriola en una carta en la qual ha agraït la implicació del personal de la Regidoria d'Educació en el certamen durant tots estos anys.

el Baix Segura Llibres

També et pot interessar