L'Elca, el refugi del poeta Francisco Brines, bé d'interés cultural

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport inicia l'expedient per protegir la casa del premi Cervantes a Oliva amb la categoria de lloc històric

Una foto de Brines a Elca, sobre el fons de la finca
Una foto de Brines a Elca, sobre el fons de la finca / À Punt NTC

L'Elca serà bé d’interés cultural amb la categoria de lloc històric. La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha iniciat el procediment per protegir el que va ser refugi literari de Francisco Brines, situat a Oliva (Safor), el primer poeta valencià a rebre el Premi Cervantes, segons es publica aquest dijous en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). Brines va morir el passat mes de maig als 89 anys, pocs dies després de rebre el guardó de la mà dels reis.

"L'Elca, la casa del poeta Francisco Brines, reuneix les condicions exigides per a ser declarada bé d’interés cultural amb la categoria de lloc històric, ja que es tracta d’un lloc vinculat de manera indissoluble a l’obra del poeta Francisco Brines, que a través de la seua obra va mitificar el lloc com un dels paisatges escrits més importants de la poesia castellana del segle XX", argumenta la conselleria.

La Generalitat recorda que a l'Elca hi va haver una vil·la romana envoltada d’oliveres i algunes fonts mencionen que a la finca va haver-hi un hort propietat del cadi de Dénia. L’edificació va ser construïda per la família Avargues en el segle XVII; a la fi del XIX va ser propietat dels Trénor. A principi dels anys quaranta del segle passat, la finca va ser adquirida per la família Brines. La finca, de 72.740 metres quadrats, està ubicada a 3,5 quilòmetres del nucli urbà d'Oliva i envoltada de tarongers.

A l'interior de l'Elca també hi ha molta història. Es troba la biblioteca del poeta Francisco Brines. Enquadrat en l’anomenada Generació dels anys 50, Brines era acadèmic de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) i al llarg de la seua vida va col·leccionar llibres, comprats en subhastes i en llibreries, no sols d’Espanya sinó també de molts països americans. "Fruit d’aquesta passió pels llibres ha sigut la formació d’una magnífica biblioteca, i el nombre de volums que conté s’estima que és superior a 15.000 exemplars", explica Cultura en la seua resolució. Primeres edicions de poesia, però també llibres antics dels segles XVI al XVIII o una completa col·lecció de llibres de prosa del segle XX o de literatura contemporània dels països hispanoamericans forma part d'aquesta col·lecció.

A l'Elca també hi ha una destacada col·lecció pictòrica amb quadres de diversos segles i la Fundació Francisco Brines de la Comunitat Valencianam creada l’any 2018.

També et pot interessar

stats