L’emblemàtica 'Conan el Bàrbar' protagonitza el FantaElx
María Luisa del Pino, pionera dels efectes especials, relata l'experiència en aquest film fundacional del gènere fantàstic
Fa 90 anys, l'escriptor Robert Howard creava Conan, que després de passar pel format del còmic, s'adaptava el 1982 a la pantalla gran amb Conan el Bàrbar. 40 anys més tard, el Festival de Cinema Fantàstic d'Elx - FantaElx homenatja aquesta pel·lícula que va marcar un abans i un després en el subgènere fantàstic.
Un film, hui de culte, en què va participar la muntadora i especialista en efectes especials María Luisa del Pino, una de les dones pioneres de tot l’estat a treballar en aquest àmbit, que s’ha desplaçat a la capital del Baix Vinalopó per a compartir l'experiència, en una època en la qual els efectes especials mancaven de les facilitats de la digitalització.
Amb tot, defensa que "abans tot era més humà, estem plens d’imperfeccions" que els efectes especials digitals dilueixen. Després de mig segle dedicada al cinema, afirma que la clau d'una bona pel·lícula està en el guió.
Però del Pino no va ser-ne l’única. Mario-Paul Martínez, subdirector de FantaElx, recorda que Conan "és una pel·lícula fundacional del gènere fantàstic que està feta al 90% a Espanya, fet que molta gent desconeix".
Lluita de titans de Desmond Davis, La historia interminable de Wolfgang Petersen o L'imperi del sol de Steven Spielberg són altres dels films que han comptat amb la seua aportació, però va ser amb La grieta, del valencià Juan Piquer, amb el qual el seu equip va ser premiat amb el Goya als millors efectes especials.