Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

L’empremta de Ricardo Bofill a la Comunitat Valenciana

L’arquitecte català va ser l’artífex de l’emblemàtica Muralla Roja a Calp i deixa per presentar, a títol pòstum, l’edifici més alt de València

L’empremta de Ricardo Bofill a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

L’arquitecte Ricardo Bofill, que s'ha mort aquest divendres als 82 anys, deixa un llegat memorable arreu del món, amb una menció especial a la Comunitat Valenciana. L’arquitecte català, reconegut pel seu estil “postmodernista”, és l’artífex de l’emblemàtica Muralla Roja a Calp i d’un tram del Jardí del Túria a València, i deixa pendent de presentar el que serà l’edifici més alt del Cap i Casal, el gratacel Ikon. 

A continuació fem un repàs de totes les obres de Ricardo Bofill al llarg del territori valencià. 

La Muralla Roja 

L’obra més reconeguda a la Comunitat Valenciana és, sens dubte, la Muralla Roja, al municipi costaner de Calp, a la Marina Alta. En el context del complex La Manzanera és una clara referència a l’arquitectura del Mediterrani àrab, en particular a les torres de tova. Tal com detallen en el taller d’arquitectura de Bofill RBTA, aquest conjunt d’edificis, a manera de laberint, corresponen a un “precís pla geomètric” basat en la creu grega i estan agrupats de diferents maneres. 

Recentment, l’edificació ha guanyat protagonisme gràcies a la sèrie sud-coreana El juego del calamar. La Muralla podria haver inspirat les més que reconegudes escalinates rosa per on pugen i baixen els participants en el joc. També és una de les imatges més compartides en Instagram.

La junta de govern de l’Ajuntament de Calp va aprovar el novembre passat declarar l’any 2023 l’any Bofill, coincidint amb els 50 anys del final de la construcció de l’edifici. Precisament dijous passat el consistori va sol·licitar a Correus que emeta un segell per commemorar aquesta fita històrica per a la localitat. 

Imatge d'arxiu de la Muralla Roja / RBTA

La Manzanera

En 1962, el taller d'arquitectura de Bofill va començar a dissenyar un pla mestre per a un complex turístic a Calp, davant del penyal d'Ifac. L’objectiu del projecte era el de crear un jardí de l'Edén, “tancat i paradisíac”, que havia d’incloure no només apartaments, sinó també un hotel, bars, restaurants i instal·lacions esportives 

El conjunt està format per la Muralla Roja, La Manzanera, el Xanadú i un club social que va estar en actiu fins a finals de la dècada dels 80. L'any 2020 l’Ajuntament va aprovar la rehabilitació del club social amb l’objectiu de dinamitzar la zona i incrementar l’atracció que el conjunt genera entre els turistes. 

Imatge d'arxiu de La Manzanera / RBTA

Xanadú 

Aquest edifici de 18 apartaments, que forma part de la urbanització La Manzanera, va suposar per al taller de Bofill un prototip experimental per tal d'aplicar una metodologia per a la teoria d'una “ciutat jardí en l'espai”.

El castell va ser el punt de referència de l'edifici, que ha evolucionat fins a convertir-se en una configuració inspirada en el penyal d'Ifac. Cada apartament està format per tres cubs corresponents a l'espai de sala d'estar, dormitoris i zona de serveis. La rígida geometria del cub, base de l'estructura inicial, es fractura en els angles exteriors amb la finalitat de crear una façana irregular amb una “espectacular” interacció de llums i ombres i múltiples vistes sobre el paisatge.

Imatge d'arxiu de Xanadú / RBTA

Jardí del Túria a València

Inspirat en la concepció romana de l'espai públic com a lloc de trobada, el disseny d’una part del Jardí del Túria, a la ciutat de València, es basa en el salt de terra i la presència contínua d'aigua en punts clau per recordar el riu. El jardí es va desenvolupar a partir de bases geomètriques que defineix les diferents zones i ordena l'espai i els camins a través del mateix jardí. Les diverses àrees estan delimitades per aquesta geometria, i també per un espai públic monumental, com un jardí botànic o una instal·lació esportiva. 

Imatge d'arxiu del Jardí del Túria a València / RBTA

L’amfiteatre de Calp

L'amfiteatre de Calp és un exemple d'arquitectura clàssica. Amb un programa de 27 apartaments de luxe amb piscina comunitària i solàrium, el projecte adopta la forma d'un amfiteatre sobre un xicotet promontori.

La piscina, on es desenvolupen les activitats estivals, ocupa, com en la tradició del teatre grec, el lloc de l'escenari i s'estén cap al penya-segat emmarcant el paisatge. Els apartaments, tots dúplexs, tenen doble orientació i estan distribuïts en tres edificis al voltant de la plaça central.

Imatge d'arxiu de l'amfiteatre de Calp / RBTA

Parc de l’Aigüera

Aquest espai discorre damunt d'un barranc urbanitzat entre la plaça de bous, en la part alta, fins al nou ajuntament de Benidorm. Dissenyat per l'estudi d'arquitectura de Bofill en els anys 90, conté dos auditoris a l'aire lliure, el Julio Iglesias i l'Òscar Esplà. La llargària total de l’espai és aproximadament de 400 metres lineals, amb paviment i zones enjardinades amb palmeres i pi mediterrani.

Imatge d'arxiu del Parc de l'Aigüera / Ajuntament de Benidorm

Gratacel Ikon

L’última obra de Bofill que encara està en marxa és el que serà l’edifici més alt de la ciutat de València, anomenada Ikon, de 203 habitatges. Aquest gratacel estarà acabat en 2023 i se situarà enfront de l'avinguda de les Corts Valencianes i al costat del Palau de Congressos.

Imatge d'arxiu del gratacels Ikon / RBTA

Plexus

El complex d'habitatges familiars Plexus, situat a la part alta de la parcel·la de La Manzanera, va ser un dels primers projectes construïts durant l'època del boom turístic espanyol. Segons el taller, representa un esforç per inscriure's al màxim en el seu entorn natural, seguint el mateix mètode utilitzat en la construcció de les terrasses de pedra que defineixen els terrenys agrícoles de la zona, el que anomenen el regionalisme crític en la costa mediterrània.

Imatge d'arxiu del complex Plexus / RBTA

També et pot interessar