L’esbós manuscrit de Berlanga, les cartes a Bardem i altres tresors cinematogràfics del llegat del cineasta

À Punt obri, amb el fill del director cinematogràfic, les caixes amb elements del director que custodia la Filmoteca Espanyola

Guió il·lustrat dissenyat per García Berlanga, amb les seues anotacions. És un dels elements més destacats del llegat del cineasta custodiat a la Filmoteca Espanyola / À Punt NTC

"Como alcalde vuestro que soy, os debo una explicación". És una de les frases mítiques del cine espanyol, i a més, amb un marcat accent valencià. Ara, no sols podem sentir-la i veure com l’interpreta l’entranyable Pepe Isbert des del balcó, sinó també apreciar com la va concebre el pare d’aquesta producció, el cineasta García Berlanga, en un paperet a quadres, engroguit, amb les vores una miqueta doblegades, i amb les anotacions manuscrites del director cinematogràfic.

El guió il·lustrat d’aquesta comèdia és un dels materials que contenien les desenes de caixes del llegat de Berlanga que ha adquirit el Ministeri de Cultura i que ja es cataloguen i es conserven a la Filmoteca Espanyola.

À Punt, de la mà d’un dels fills del mestre valencià, les ha obertes i ha repassat els guions, les cartes que va creuar amb José Antonio Bardem o els abonaments del València CF que van passar per les mans del cineasta.

Entre les 72 caixes, hi ha nombrosos guions de les pel·lícules de García Berlanga. Un és el de Bienvenido Mr. Marshall, una autèntica joia del cine espanyol.

"No són els guions il·lustrats que es fan hui dia, perfectes. Jo crec que aquests guions il·lustrats eren més per a l’equip", apunta el seu fill José Luis, mentre sosté alguns dels fulls quadriculats en què son pare va plasmar les escenes d’aquesta comèdia de principis dels cinquanta.

Luisito, me'n vaig de vacances, de moment, no se m'ocorre més que el que hem parlat d'un poble d'Andalusia Carta de Juan Antonio Bardem a Berlanga

Però a més de material gràfic, entre el llegat que custodia ara la Filmoteca Espanyola i que es mostrarà en una exposició que està preparant-se al CaixaForum de València, hi ha les cartes que el director valencià va creuar amb altres grans de la pantalla, com Juan Antonio Bardem.

"Luisito, me'n vaig de vacances, de moment, no se m'ocorre més que el que hem parlat d'un poble d'Andalusia", li contava a García Berlanga en una missiva manuscrita a Bardem.

Elements de la División Azul i de la Unió Soviètica

Aquests elements, una delícia per a qualsevol aficionat a la cultura cinematogràfica, estan en procés de catalogació i digitalització. "Les fotografies de Saura, els intercanvis de correspondència amb Almodóvar, passant pel que va recopilar quan estava en la División Azul o símbols de la Unió Soviètica", detalla Valeria Camporesi, directora de la Filmoteca Espanyola.

"Està la seua vida sencera, perquè ell tenia Diògenes", fa broma el fill mentre mostra a À Punt el llegat de son pare. "Estan les cartes que escrivia des dels 8 anys, quan estava intern a Suïssa. Quaderns plens de poesia i de dibuixos, des de ben jove", apunta mentre mostra un d’ells a la càmera.

Guió de 'Plácido'

Més enllà dels seus objectes personals, entre les 72 caixes hi ha carpetes completes de les pel·lícules de García Berlanga. Entre aquestes, el fill destaca el primer guió de Plàcido o els que el van succeir, així com les modificacions dels guions d'El verdugo o Jueves milagro, que van lluitar contra la censura. A la Filmoteca Espanyola hi ha també 52 guions inèdits de García Berlanga que no van arribar mai a la pantalla gran.

Bona part d’aquests materials es mostraran en la mostra de CaixaForum que es prepara a València, la ciutat on la família desitja que acabe l’arxiu

També et pot interessar

stats