L'escaldada de la pansa a Ròtova i Jesús Pobre recorda com s'elaborava este producte estrela de l’economia local

La festa se celebra per a connectar la memòria de la gent major amb les generacions actuals

Escaldada de la pansa a Jesús Pobre
L'escaldada de la pansa, a Jesús Pobre (Marina Alta) / À Punt NTC

Jesús Pobre (Marina Alta) i Ròtova (Safor) han celebrat este diumenge l’escaldada de la pansa, en una festa que reuneix diverses generacions per a mantindre la tradició d’elaborar esta dolça fruita seca, tan preada a Europa durant segles.

A Jesús Pobre el fogater encén el forn mentre s'ompli la caldera d'aigua on s'afig l’olivarda, que li donarà el color característic al raïm, i el procés acaba amb el secatge de la fruita. Este procés i resultat ha sigut un dels eixos de l'economia dels pobles de la comarca. 

A Ròtova, els veïns i veïnes, acompanyats de la Rotovense Musical i fent cercavila, han anat des del poble fins al riurau de la Rogeta. En arribar-hi, amb totes les eines i el moscatell preparat, ha començat l'escaldada.

El procés és centenari. Primerament, es bull el raïm durant uns segons “a veure si talla, això vol dir que el gra fa un esclafit”, explica Frederic Artesi, veí del municipi. “Cal veure si s’ha secat i no deixar que es podrisca”. Una vegada escaldat, el raïm s'escampa en canyissos per a secar-se i convertir-se en pansa.

D’esta manera festiva es manté una tradició de segles, que va ser base econòmica del municipi, tal com relata l’alcalde de Ròtova, Jordi Puig: “Una activitat econòmica que tenia lloc a final del segle XVIII, XIX, i fins als anys seixanta del segle XX”. I la celebren amb un clar objectiu: “Connectar la memòria de la gent gran amb les generacions actuals”. 

Enguany, l’escaldada de la pansa de Ròtova ha arribat a la quarta edició, i demostra així com la festa creix i està cada any més arrelada entre el veïnat.

També et pot interessar

stats