Llàgrimes i pètals: la processó en honor a la Mare de Déu tanca les festes de la patrona
Centenars de devots no han volgut perdre's la solemne processó general en l'any en què s'ha commemorat el centenari de la Coronació
La ciutat de València ha inundat de flors aquesta vesprada els carrers per on ha passat la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats, en la solemne processó que s'ha fet en el seu honor, que enguany ha tingut un caire especial per commemorar-se el centenari de la Coronació. La processó ha posat punt final als nombrosos actes que s'han fet durant el cap de setmana, entre els quals han destacat la processó i l'acte del centenari de la Coronació, les dansades, les misses i la pirotècnia.
Així, el recorregut ha començat a les 18:00 des de la plaça de la Mare de Déu i ha passat pel carrer de Cavallers, la plaça del Tossal, el carrer de la Bosseria, la plaça del Mercat, l'avinguda de Maria Cristina, el carrer de Sant Vicent, la plaça de la Reina, el carrer del Mar, el de les Avellanes, el carrer del Palau i la plaça de l'Almoina. Primer han eixit les comissions falleres, i una hora després s'hi han afegit la resta dels devots de la Geperudeta. En aquest sentit, l'itinerari ha canviat respecte al de l'any passat una vegada acabades les obres a la plaça de la Reina.
Durant la processó, la Pelegrina ha lluït un mantell elaborat a partir d'una seda amb motius florals que va formar part de la indumentària que va lluir l'arquebisbe Prudencio Melo en la segona coronació de la Mare de Déu, l'any 1941.
Prèviament, aquesta matinada a les 5:00, els assistents han viscut la màxima emoció en la Missa de Descoberta, en veure de prop la imatge de la Mare de Déu abans del Trasllat de la basílica a la catedral, que ha sigut cap a les 10:30, després de la Missa d'Infants, i ha reunit centenars de persones que han volgut retre homenatge a la patrona.
Cent anys de la coronació a la Mare de Déu al pont del Real
Encara que aquest diumenge és el dia gran de les celebracions, dissabte també es van gaudir de nombrosos actes en nom de la patrona. El més esperat va ser la processó cap al pont del Real, lloc on van coronar la Geperudeta el 1923. Allí, autoritats eclesiàstiques, polítiques i devots van participar en un acte en què la música va estar molt present gràcies als cors i a la banda de l'orquestra simfònica La Sinfonietta Valenciana, que van interpretar l'estrena de l'Himne del Centenari de la Coronació i el popular València Canta del mestre Serrano.
Les flors, part imprescindible de la festivitat, també s'han pogut contemplar per tot arreu. Especialment visitat ha sigut el tradicional tapís elaborat pel Gremi de Floristes Valencians, una rèplica del que es va fer per a la coronació amb l'objectiu de commemorar el centenari. Aquest incloïa 40 panells de calèndula, hibisc i camamil·la. També ha deixat meravellats als assistents la catifa de l'associació d'Amics de les Catifes del Corpus d'Elche de la Sierra, d'Albacete, que amb 300 quilos de serradures i encenall han homenatjat el lema del centenari, "Sempre en lo cor".
Les dansades, la pirotècnia i el cant d'estil van completar l'àmplia programació del dissabte.
Huitanta anys després, la imatge de la Mare de Déu ix al coll de la basílica
Una de les novetats d'enguany, que s'emmarca en la celebració de l'Any Jubilar, és que per primera vegada en 80 anys la imatge de la patrona ha eixit de la basílica al coll. Aquesta fita es va viure divendres en la processó de camí a la catedral, acte que es va completar amb més dansades de les comissions falleres i una vigília al temple davant la imatge original de la Mare de Déu dels Desemparats.
La retransmissió del trasllat de la Mare de Déu dels Desemparats per À Punt
Revivim l'esperat moment en què la Mare de Déu ix de la basílica entre els vítols de milers de valencians que acompanyen la patrona en el seu dia. Pots veure la retransmissió al complet, disponible en el web d'À Punt.