Llanos Massó qüestiona la unitat de la llengua i vol homologar títols no oficials de valencià

La presidenta de l'AVL, Verònica Cantó, ha lliurat la memòria a la presidenta de les Corts i assegura que l’entitat no se sent desautoritzada

Llanos Massó, a l'esquerra, amb la presidenta de l'AVL, Verònica Cantó, en l'acte de lliurament de la memòria de la institució de 2022 / Rober Solsona (Europa Press)

La presidenta de les Corts ha rebut la memòria de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la institució normativa del valencià, però amb una advertència: Vox reformarà la legislació referida a la nostra llengua. La formació intentarà “donar-li al valencià la legislació que es mereix”, apuntava la segona autoritat de la Comunitat Valenciana.

“Hui dia, l'Acadèmia està reconeguda en l'Estatut d'Autonomia, però es poden fer xicotets passos per a acostar-nos al valencià que es parla a València, com la convalidació dels títols de Lo Rat Penat o la RACV (Reial Acadèmia de Cultura Valenciana) que demanarà Vox”, ha exposat Llanos Massó després de rebre la memòria per part de la presidenta de l'AVL, Verònica Cantó.

La legalitat a les Corts, llibertat en els comptes personals

Tot i aquesta intenció, Massó ha assegurat que la presidència de les Corts “complirà la legalitat vigent” de la llengua. En aquest sentit, ha posat com a exemple els missatges en valencià en els canals oficials, encara que ha reconegut que “una altra cosa” són els seus comptes personals en xarxes socials.

Quan li han preguntat per l'ús del valencià del grup de Vox, ha sostingut que els seus diputats “sí que parlen en valencià” i que “el síndic [José María Llanos] és capaç de parlar en valencià”. Ara bé, la mateixa Llanos ha admés que ella, tot i parlar valencià, s’expressa millor en castellà.

L'única autoritat lingüística a la Comunitat Valenciana és l'Acadèmia Valenciana de la Llengua Verònica Cantó - Presidenta de l'AVL

Verònica Cantó ha entregat la memòria de 2022 de l’entitat que presideix “amb la concòrdia i el tarannà institucional que sempre ha caracteritzat l'Acadèmia”, com ha garantit que farà pròximament amb el president de la Generalitat.

A la pregunta de si aquesta institució normativa del valencià se sent desautoritzada, especialment pels posicionaments dels últims mesos de diputats de Vox o del conseller d'Educació, José Antonio Rovira (PP), Cantó ha sigut clara: “De cap manera, l'única autoritat lingüística a la Comunitat Valenciana és l'Acadèmia”.

“La legitimitat ens la dona el mateix Estatut d'Autonomia, el mateix president de la Generalitat va dir que no hi havia cap qüestionament de l'autoritat lingüística de l'Acadèmia i en eixes estem”, ha afegit la presidenta de l’AVL.

Així mateix, Verònica Cantó ha destacat la importància que les Corts coneguen el treball de l'AVL durant tot un any “a favor de la nostra llengua, que és la pròpia”. La presidenta d’aquesta entitat ha recordat que l'Acadèmia va ser creada “per a traure la llengua del debat partidista i polític” perquè “és propietat de tots els valencians”. “No hi ha cap qüestionament possible”, ha insistit, per a advertir que el “problema” actual està en l'ús del valencià i no en la seua normativització.

L'Acadèmia forma part de la Generalitat i els criteris no poden afectar l'autoritat lingüística Verònica Cantó - Presidenta de l'AVL

D'altra banda, respecte a la proposta de nous criteris lingüístics de l'administració que li va entregar fa uns mesos la Conselleria d'Educació, Cantó ha explicat que l'AVL va demanar que es corregira per a establir que foren els del Consell i no els de la Generalitat: “L'Acadèmia forma part de la Generalitat i els criteris no poden afectar l'autoritat lingüística”.

En aquests criteris, Educació proposa la recuperació de les formes este i esta dels demostratius, combinades amb aquest i aquesta, i l'ús de l'article neutre lo en àmbits col·loquials. 

També et pot interessar

stats