Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El llegat d’Estellés estarà a la Caixa de les Lletres de l’Institut Cervantes

El reconeixement del govern central arriba el dia del seu 100 aniversari, que el Consell no va voler celebrar

Imatge d'arxiu d'Estellés a Mallorca / A Punt Mèdia

Este dimecres 4 de setembre el poeta Vicent Andrés Estellés hauria fet cent anys i l’efemèride se celebrarà a Madrid en l’Institut Cervantes, on el seu llegat es depositarà en la Caixa de les Lletres.

En esta cambra cuirassada es guarden els llegats de grans representants de la cultura espanyola i hispanoamericana, i hui s’hi guardaran gravacions de versos del Llibre de les meravelles i el Mural del País Valencià, juntament amb altres objectes del periodista i escriptor de Burjassot (Horta Nord). En l’acte participarà la seua filla, Carmina Andrés Llorente, juntament amb la directora general del Llibre, el Còmic i la Lectura, María José Gálvez, i director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero.

Estellés serà el sisé valencià que rebrà este reconeixement, després de Max Aub, Luis García Berlanga, Joan Fuster, Francisco Brines i l’editor Manuel Borrás. 

Però, mentre el govern central reconeix Estellés com un dels poetes més rellevants de la literatura en valencià, i el considera “el principal renovador de la poesia valenciana del segle XX”, el Consell va rebutjar a principi d’any la proposta de Compromís de declarar l’any del seu centenari l’any Estellés

La proposta que va ser recollida pel Ministeri de Cultura perquè, en paraules del mateix ministre Urtasun, “era obligació del Ministeri de Cultura fer l’any Estellés”. Malgrat això, finalment la Diputació de València va declarar 2024 l'any Estellés per a commemorar el centenari del seu naixement. 

Algunes de les activitats que es duran a terme per a commemorar esta efemèride són l’edició d’un llibre de partitures d'obres polifòniques que utilitzaven les lletres del poeta, que a més es gravaran per a la seua difusió multiplataforma. Així mateix, la Diputació ha organitzat juntament amb Paco Valldecabres, director de l'Orfeó Universitari de València, un cicle itinerant de recitals amb les poesies d’Estellés.

També es procedirà a la reedició dels volums d'Estellés publicats per la Institució Alfons el Magnànim, que estan esgotats, per a enviar-los a col·legis i biblioteques dels municipis valencians.

A més es duran a terme altres actes en diferents municipis valencians, com ara Gandia (Safor), on es recitaran versos del poeta en asturià, gallec, basc, castellà i valencià.  

Així mateix, el dissabte 7 de setembre en l’auditori del seu Burjassot natal, se celebrarà un concert homenatge cap al poeta en què participaran vora vint grups i cantautors valencians com ara Andreu Valor, Carraixet, Miquel Gil i Pau Alabajos entre altres.

l’Horta Vicent Andrés Estellés Centenari d'Estellés