Les llibreries es reivindiquen com a espais segurs
Aquest divendres té lloc el Dia de les Llibreries i comença la Fira del Llibre de València, que trasllada la programació al format virtual.
Aquest divendres se celebra el Dia de les Llibreries, un esdeveniment que enguany està indubtablement marcat per la pandèmia de coronavirus. Per això, la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibrers (Cegal) vol destacar la lluita de les llibreries per romandre actives i el suport rebut per la societat per mantindre viu el sector. Així mateix, la Cegal vol reivindicar les llibreries com llocs de trobada segurs i defensar l’espai i temps individuals per a la lectura.
D’altra banda, la Fira del Llibre de València inicia la 55 edició, que va ser posposada i, finalment, cancel·lada de forma presencial. Tanmateix, la Fira ha traslladat les presentacions, col·loquis i debats al format virtual, que es podran seguir a través del web i les xarxes socials.
Enguany, a causa de la pandèmia s’ha apostat per un model mixt, amb el qual les 54 llibreries adscrites tindran material promocional en els seus establiments com ara cartells, bosses i punts de lectura per als usuaris que compren en aquestes dates. D’altra banda, les presentacions de llibres, debats d’actualitat literària i clubs de lectura es faran a través d’internet. Així, fins al 22 de desembre les activitats seran exclusivament en línia i participaran més de 30 escriptores i escriptors, com ara la guanyadora del premi Planeta 2020, Eva García Sáenz de Urturi, i la finalista del premi Planeta, Sandra Barneda. També intervindran el guanyador del Premi Llibreter 2020, Manuel Baixauli, i la guanyadora del Premi Tusquets 2020, Bárbara Blasco. La programació també té dos clubs de lectura a través de Zoom, un en castellà, sobre el llibre La buena suerte amb presència de la seua autora Rosa Montero i un altre en valencià amb Lana Bastàsic autora d’Atrapa la llebre.
A més, per a arribar al públic escolar, quinze centres educatius participen en les activitats que enguany tindran lloc a les escoles.
Les llibreries independents ja tenen la seua plataforma de venda en línia
En vista a la difícil situació del sector, sobretot del xicotet i mitjà comerç, la Cegal ha impulsat la plataforma de comerç en línia todostuslibros.com. La pàgina funciona des de 2011 com a cercador bibliogràfic, però ara s’ha reconvertit com a plataforma de venda de llibres.
Així, 150 llibreries han apostat per un model cooperatiu i participatiu per a posar en marxa aquest projecte de comerç electrònic, que a més integra servei de consulta, difusió cultural i comunitat lectora. La principal característica d’aquest web és la visibilitat i el protagonisme que s’atorga a les diferents llibreries.