El Magdalena Vítol acomiada les festes grans de Castelló amb la plaça Major de gom a gom
Paula Torres i Carla Ibáñez, emocionades, han intercanviat amb el públic les tradicionals paraules que en valencià arcaic volen dir llarga vida a les festes
Amb el tradicional Magdalena Vítol, que en valencià arcaic vol dir llarga vida a les festes, el poble de Castelló de la Plana ha dit este diumenge adeu a les festes fundacionals de la ciutat i ha iniciat el compte enrere per a les festes del 2026. Ho fan després de nou dies en què les colles i les gaiates han sigut les protagonistes.
Després de la tradicional desfilada final, en arribar a la plaça Major, les reines Paula Torres i Carla Ibáñez han estat acompanyades a peu de carrer per una multitud de veïns i veïnes. Amb una plaça de gom a gom i ja des del balcó, les reines han encés la traca de quatre quilòmetres que ha preparat Reyes Martí.
La disparada ha recorregut els tradicionals 22 carrers del centre de la ciutat i ha acabat amb el tradicional Magdalena Vítol i les llàgrimes d’emoció de les reines, que deixen arrere este exercici de la festa i obrin el següent cicle.
Concurs de Mascletaes i última mascletà inclusiva
A la vesprada s'ha fet entrega del premi a la millor mascletà de la Magdalena 2025, l’anhelat XXXV Masclet d’Argent de la Colla A Mitges, que ha recaigut en la pirotècnia Mediterráneo per la mascletà disparada el dimarts 25 de març i, a les 20:30 h, ha començat la desfilada final de festes, acompanyada de la gran traca que ha disparat la pirotècnia Reyes Martí.
L’última mascletà del concurs ha estat disparada per la pirotècnia Pibierzo, que ha utilitzat 308 quilos de pólvora, segons ha informat l’Ajuntament de Castelló en un comunicat. Un espectacle pirotècnic “molt especial” perquè ha estat adaptat a les persones sordes per tal que pogueren gaudir-lo a través d’elements com la vibració i la intensitat del so, “per a percebre l’essència de la pólvora”. Segons ha explicat l’Ajuntament, mig centenar d’integrants de l’Associació per a les Persones Sordes de Castelló han pogut gaudir de la disparada en primera fila.
Festes d’interés turístic internacional
Les festes de la Magdalena tenen una duració de nou dies i estan declarades festes d’interés turístic internacional. Són unes festes obertes i multitudinàries que es viuen al carrer i cada any se celebren més de 200 actes oficials, a banda dels que organitzen les gaiates i les colles. À Punt ha retransmés tota l’actualitat magdalenera de les festes fundacionals de Castelló, tant en els serveis informatius com en els programes.