Què sabem del mahjong? València acull un torneig mundial d’aquest joc xinés
Aquest cap de setmana vora 170 persones de 18 països es reuneixen per a jugar a aquest joc que es va universalitzar en el segle XX
València és aquest cap de setmana l'epicentre mundial del mahjong, un joc d’origen xinés de gran popularitat que juguen més de 800 milions de persones arreu de tot el món i que, després de l’expansió asiàtica, va arribar a Occident en els anys vint del segle XX.
Practicat normalment en grups de quatre jugadors i 140 fitxes amb caràcters i iconografia xinesa, l’objectiu del joc és aconseguir combinacions de parelles, trios i escales abans que la resta de jugadors, furtant i descartant fitxes.
La moda pel mahjong va decaure amb la Guerra Civil, però València i, concretament, l’Ateneu Mercantil es va convertir en una de les seus on més es va mantindre aquest joc universal. Els anys cinquanta va renàixer i es va arribar, fins i tot, a la fabricació de les peces del joc a casa nostra, però l’aparició dels jocs electrònics en la dècada dels huitanta posarien de nou en perill la seua supervivència.
Anys més tard, sobretot amb l’augment de les relacions de la Xina, el mahjong tornaria a guanyar popularitat i aniria adquirint el vessant esportiu que el va dur a protagonitzar el torneig que se celebra cada quatre anys i que ara arriba a València.
Enguany un hotel de Manises és la seu on s’han congregat 168 persones de 18 països en una competició que es compon d’onze partides i on la concentració i l’estratègia en són la clau. Per a l’ocasió, els deu primers classificats guanyaran una sèrie de fitxes de mahjong amb motius arquitectònics de la ciutat de València.