Les manetes de porc, l’arròs amb pota i les olles conquisten la taula en les Jornades dels Plats de Cullera
Seixanta restaurants ofereixen, des de dijous fins a principi de març, menús amb propostes tradicionals de la cuina valenciana
Manetes de porc amb gambot, arròs amb pota de vedella del Vinalopó, olla serrana o morellana: estos són alguns plats tradicionals que han estat a les taules valencianes durant dècades i que ara, quan el ritme de vida més frenètic els vol relegar, volen recuperar els restaurants valencians. Des d’este dijous i fins a principis de març, seixanta restaurants de la Comunitat Valenciana participen en les Jornades dels Plats de Cullera, que impulsa la Confederació d'Hoteleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (Conhostur).
Amb menús que van de 20 a 50 euros, els restaurants oferiran propostes basades en plats genuïns de la gastronomia valenciana. Segons assenyalen des d’esta agrupació de restauració i turisme, amb estes jornades, en què participen restaurants de tot el territori, es pretén “reivindicar les receptes i els productes més tradicionals del receptari de la Comunitat Valenciana i donar protagonisme als plats de cullera”.
En esta línia, els clients que vulguen delectar-se amb els plats propis de la nostra gastronomia durant les pròximes setmanes podran tastar propostes ben variades. Van des de menús amb propostes més tradicionals, com la de la coca alacantina amb escalivada i sardina, la tomaca amb capellà i el potatge de cigrons i abadejo d’un restaurant d’Alacant fins a un suquet del senyoret de rap amb llagostins o arròs de conill, caragols i sofregit mulladoret d’un altre establiment de Peníscola o el potatge tradicional, el gaspatxo o l’olla de fesols combinats amb embotits, llom d’orsa o abadejo amb pisto que servirà un altre restaurant d’Utiel.
Ara bé, en les jornades de plats de cullera de Conhostur també participen restaurants que aposten per fusionar la tradició culinària amb propostes com l’arròs melós amb guatla, pollastre i verdures d’un restaurant de València fins a les manetes de porc desossades guisades amb gambot d’un altre d’Alacant, que suposen una interpretació dels plats dels nostres avantpassats.
A més, amb estos menús amb plats típics del receptari valencià Conhostur vol també “fer que es valore la tradició gastronòmica”, acostar a la clientela oferta de plats de qualitat que ofereixen els restaurants valencians i promocionar la gastronomia local com a senya d’identitat.