Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Marcos Morau (coreògraf): “Ací fem les coses molt bé. Hem de fer un pas endavant i creure en nosaltres”

Malgrat les múltiples distincions que li ha atorgat el món de la dansa, no ha pogut crear mai a sa casa

Coreografia de l'ontinyentí Marcos Morau / À Punt NTC

Amb una carrera meteòrica, el coreògraf ontinyentí Marcos Morau acaba de ser nomenat cavaller de l'Ordre de les Arts i les Lletres pel Ministeri de Cultura de França. És un reconeixement més de la llarga llista que n'acumula. Però encara té una assignatura pendent: poder crear a València. À Punt l’ha entrevistat a casa, aprofitant que ha passat per Ontinyent (Vall d’Albaida) per Nadal.

Cal seguir-lo de prop, encara que no és fàcil perquè va en avió i va trobant, allà on el criden, tots els professionals valencians de la dansa exiliats. Més enllà dels Pirineus, diu, hi ha molta gent que viu de la dansa, no només ballarins i ballarines, sinó també figurinistes, creadors o escenògrafs. Que treballen del que els agrada i viuen una vida feliç. Però després, a Espanya, dedicar-se a la dansa és “realment una carrera de fons”.

Ho sap bé perquè ell mateix participa en aquesta carrera de fons des dels 18 anys. Ara té la seua propia companyia, i se'l rifen per mig món. Però ací a casa, només ha portat algun espectacle en gira, mai ha pogut crear. “Hi ha molta gent portant el nom de València per tot el món”, afirma fent referència a ell mateix i també a altres coreògrafs i ballarins valencians com Nacho Duato i Sol Picó, “però no treballem a València”, reconeix amb pesar. 

A parer seu, és pel complex que es té a tot Espanya de pensar que els que venen de fora són molt bons i ho fan millor. Però ell renega d’aquesta idea, “crec que fem les coses molt bé i hem de fer un pas endavant i creure més en nosaltres”, assegura. 

La seua vida nòmada ha estat triada, no obligada. I sap bé les renúncies personals que això implica. El 2023 li han plogut les distincions, però tornar a casa n'és una més. Torna sempre que pot, per Nadal i per a les festes de Moros i Cristians, però reconeix que troba molt a faltar la seua terra i la porta dintre allà on va. Malgrat això, ara mateix la seua vida, el seu somni i la seua realitat no està ací, sinó fora, on el demanen. 

Afanador és l'última creació que acaba d'estrenar a Sevilla amb el Ballet Nacional i que passarà per Les Arts de València al juny.

la Vall d’Albaida

També et pot interessar