Marina Puche i Ceballos & Sanabria plantaran el 2024 la falla municipal infantil de València
Els artistes repeteixen per quart any consecutiu, mentre que la dissenyadora es va estrenar l’any passat amb el monument gran
Marina Puche i Ceballos & Sanabria seran els encarregats de fer la falla municipal infantil de València del 2024, segons ha decidit aquest dimecres a la nit el jurat designat per entitats falleres i artístiques. Serà el quart any consecutiu que el tàndem artístic Ceballos & Sanabria confeccionen el monument municipal infantil, mentre que Marina Puche, que va dissenyar la falla municipal del 2023, "Cardioversió valenciana", s’estrena enguany amb la infantil.
Després de participar en nombrosos projectes de falles infantils, fa tres anys Puche va fer el salt a les falles grans, i l’any passat va fer història sent la primera dona que signava una falla gran, concretament el disseny. També ha deixat el seu segell en la creació de carrosses de flors i en l’elaboració de murals i quadres i, a més, ha creat una empresa de porcellana i il·lustració. És part d’una nissaga d’artistes històrica, llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, màster en Producció Artística (UPV), amb postgrau Universitat de Disseny Burg Giebichienstein, Kunst und Design (Halle, Alemanya) i ha rebut diverses beques i reconeixements.
Per la seua part, Ceballos & Sanabria formen un duo artístic i un equip artístic pluridisciplinari, que centra la creació artística en el món de les falles infantils, la il·lustració, l'escultura i la conservació i restauració de béns del patrimoni cultural. José Luis Ceballos García és llicenciat en Belles arts i té un màster especialista professional en Conservació i Restauració de Béns Culturals, en sengles casos per la UPV, i Francisco Sanabria Casado és llicenciat en Història de l'Art per la UV i en Belles Arts per la UPV i va cursar el mateix màster que Ceballos.
Les falles més verdes
Les falles del 2024 seran les de la capitalitat verda europea. Per això el projecte —escollit entre els set que s’havien presentat—preveu usar materials sostenibles per a fer el monument.
El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha agraït a tots els candidats i candidates “la valentia i l'esforç d'haver presentat un projecte” i ha recordat que enguany s'ha dedicat més pressupost que mai a pagar la realització de la falla per a fer valdre el treball dels i les artistes falleres”.
Concretament, enguany s'ha arribat a 33.231 euros de pressupost per a la falla infantil, amb l’objectiu de “salvaguardar la figura de l'artista faller, perquè sense ells les Falles no existirien”. En aquest sentit, ha recalcat que l'augment del pressupost no significa que el monument haja de ser més gran, sinó que es millora la retribució dels artistes fallers.
Respecte al jurat que ha participat en l'elecció, l'han format To Herrero Giménez, en representació del Museu Valencià d’Etnologia; Rosa Maria Arranz Riquelme, en representació de la Federació de Falles amb Especial Enginy i Gracia; Marylène Albentosa, en representació del Teatre Escalante Centre d’Arts Escèniques; Sandra Figuerola, en representació de la Capitalitat Verda Europea, i David de Llima, en representació del Gremi d'Artistes Fallers de València.
David de Llima ha destacat que els artistes han sabut treballar els seus estils propis “creant una nova manera de mostrar-los al públic”, mentre que Sandra Figuerola ha valorat “la coherència quant a materials i sostenibilitat”, i ha dit que “el resultat serà una cosa molt original i vistosa”. Rosa María Arranz, per la seua banda, ha destacat del projecte que “és el que millor reflecteix el que és l'enginy i gràcia en una falla”, però ha reconegut que “el nivell de totes les propostes era molt alt i ens ha costat molt decidir-nos”.