Marwán, els temes de Matilde Salvador i Sorolla marquen el festival Serenates de València

El claustre de la Nau acollirà una desena d’actuacions interpretades, majoritàriament, per músics valencians des del 24 de juny fins al 2 de juliol

El cantautor Marwuán serà una dels artistes que passarà per la Nau dins el festival Serenates
El cantautor Marwuán serà una dels artistes que passarà per la Nau dins del festival Serenates / Universitat de València

El cantautor Marwán protagonitzarà un dels deu concerts programats en el festival Serenates, que acull el claustre del Centre Cultural la Nau, a l'antic edifici de la Universitat de València, des de finals d’este mes fins a principis de juliol. La del cantautor és una de la desena d’actuacions programades dins d’este consolidat festival, que arriba a la seua trenta-setena edició i que enguany vol donar rellevància a la música feta per dones, com la de Matilde Salvador, i inclou un homenatge al pintor Joaquín Sorolla. Tampoc faltarà l’actuació de grups de percussió com Alxarq Percussió, de l’Orquestra de València o l’Orfeó Universitari de València.

Serenates també fa una aposta decidida per una música interpretada principalment per músics valencians, juntament amb la fusió entre la música clàssica i la contemporània. Així ho han destacat en la presentació el director de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Álvaro López-Jamar; el director del Palau de la Música, Vicente Llimerá; la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i la vicerectora de Cultura de la UV, Ester Alba.

Com ja és tradició, obrirà el festival el dilluns 24 de juny l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, sota la direcció d’Hilari García Gázquez, amb Sorolla, un espectacle de fusió d'imatges inspirades en l'obra del mestre de la llum i música per al ballet Sorolla del compositor valencià Juan J. Colomer, amb imatges creades i sincronitzades en directe per alumnes de l'Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD) com a resultat del taller impartit per l'artista visual Midiclorian.

L'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València serà una de les formacions que no faltarà al claustre de la Nau
L'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València serà una de les formacions que no faltarà al claustre de la Nau / Universitat de València

El dimarts 25 de juny, Capella de Ministrers, amb la direcció de Carles Magraner, interpretarà 'Cants de la terra', una mostra del patrimoni musical valencià des de la perspectiva cultural de música antiga i tradicional a través dels cants del poble, romanços, històries cantades, danses populars i altres que han format part de la història recent.

Els valencians de Capella de Ministrers estarà a la Nau el dia 25 de juny
Els valencians de Capella de Ministrers estarà a la Nau el dia 25 de juny / Universitat de València

L’endemà, el 26 de juny, Serenates acollirà el concert de la gira 20 aniversari Cançons per a una urgència de Marwán, una de les principals veus de la cançó d'autor a Espanya i a l'Amèrica Llatina. El cantautor presentarà el seu últim disc, on ell mateix es reinterpreta amb un so més modern i evolucionat.

Nascut a Madrid, Marwán és fill de pare palestí i en els últims mesos ha donat el seu suport, amb altres personalitats de la cultura, al moviment universitari contra la guerra al Pròxim Orient. La rectora de la Universitat de València s’hi ha referit com un "músic per la pau".

Dins del seu suport al repertori compost per dones, Serenates rebrà el dijous 27 de juny Ensemble Gregal amb el teatre musical 'El dietari de Matilde Salvador', un espectacle per a actriu, soprano, piano, trio de corda i grup de dolçaines que homenatja la creadora valenciana.

L’endemà, divendres 28 de juny, l’Orquestra de València interpretarà enguany un programa eminentment romàntic francés i txec, ple de melodies i colorit orquestral, a càrrec del director José Fabra Català, amb el solista Jacobo Christensen al violí i la col·laboració d'una selecció de joves músics de la Filharmònica de la Universitat de València. Es podran escoltar peces de Bizet, Dvorák i Gounod.

Espectacles diürns

En contraposició a les nits, el dissabte 29 de juny a les 12 hores, el Claustre de La Nau s'omplirà de música ètnica en el concert que Veus per Benín, una fusió de temes actuals amb ritmes africans interpretats per 25 alumnes de l'escola de música i dansa que la fundació Junts per la Vida dirigeix en Abomey-Calavi (Benín), dins de la seua última gira sostenible i solidària.

Eixe mateix dia, a les 22 hores, pujarà a l'escenari l'Orfeó Universitari de València que, dirigit per Francesc Valldecabres, interpretarà l'espectacle If I am. Quatre obres corals que crearan ambients i connexions molt diferents i pròpies del temps més actual.

Els sons i el ritme de la percussió inundaran el Claustre de la Nau el diumenge 30 de juny, a les 22 hores, de la mà del grup Alxarq Percussió que, juntament amb la secció de percussió de la Filharmònica universitària, presentarà l'obra Drumming de Steve Reich en el marc del seu desé aniversari.

Recuperació del patrimoni musical

Ja el dilluns 1 de juliol, a les 22 hores, arribarà el Quintet Casulana, una iniciativa de dones músiques de diversos entorns professionals de la música valenciana que han volgut reconéixer la figura de Maddalena Casulana, una de les primeres compositores que van publicar en la història de la música occidental. Amb el clarinetista Daniel Labrada, presentaran American Rythms, un concert de música estatunidenca amb obres de Arlene Sierra, Florence Price i John Musto.

Integrants del Quintet Casulana
Integrants del Quintet Casulana / À Punt NTC

Finalment, acomiadarà Serenates l'espectacle Tango: amor desconsolat el dimarts 2 de juliol, amb la direcció i piano de Juan Esteban Cuacci al costat de Mariel Martínez (veu), Silvina Álvarez (viola), Laura Asensio (contrabaix) i Rebeca Núñez i Mariana Otero (dansa) per a mostrar al públic una travessia poètica, un viatge romàntic a través de les revoltes sengles de l'amor.

Per als organitzadors de Serenates, l’edició d’enguany mostra una programació que suposa una plataforma per als músics valencians i per a la recuperació del patrimoni musical. "Serenates és el principal referent de l'agenda cultural d'estiu a la Comunitat Valenciana i un exemple de col·laboració entre institucions", ha manifestat el director del IVC, mentre el responsable del Palau ha convidat a acudir a esta "cita obligada" en un marc històric com el Claustre de la Nau.

També et pot interessar

stats