"Memòria LGTBIQ a Alacant", una exposició que s’endinsa en la història del moviment en els 70 i 80
A través de fotografies i documents donats pel col·lectiu, es conta la lluita per la conquista dels drets sexuals
La lluita per la conquista dels drets sexuals contada gràcies a fotografies i documents donats pels seus protagonistes. És el que proposa la Universitat d'Alacant en una exposició que ens porta fins a la fi dels anys 70 i l'inici del 80 en un viatge per locals d'ambient i personatges mítics de la ciutat.
“Que ve el 28 de juny, guapes, deixaràs passar desapercebuda aquesta data?” era la crida a la celebració de l'orgull que feia la revista 'Papers Gai' l'any 1980, editada a Alacant pel Moviment d'Alliberament Gai del País Valencià. És un dels documents que es conserven a l'arxiu de la democràcia de la Universitat d'Alacant i que formen part de l'exposició Memòria LGTBIQ a Alacant.
Llum Quiñones, comissària de l’exposició ha explicat a À Punt Notícies que “la lluita pels drets va ser fonamental en la lluita per la democràcia” i que no només eren els drets civils o polítics, sinó també “els drets de les persones a la sexualitat, als cossos, als gèneres”.
Un recorregut per la història del moviment LGTBI que es va iniciar amb la donació de Toni Forat del seu arxiu personal. Una ingent col·lecció de fotografies i documents atresorada durant dècades pel fundador del mític Bar Forat, el primer local d'ambient d'Alacant.
Emilio Rossillo, director de l’arxiu de la democràcia de la Universitat d'Alacant, ha contat que l’establiment “era un lloc de llibertat, de respecte, on tothom podia acudir” a més de ser un lloc on es van fer les primeres actuacions transformistes.
Toni Forat va ser un personatge clau en la contracultura alacantina i pioner en la reivindicació de les llibertats sexuals. El transformista es vestia d’alacantina com a reivindicació, per a demanar llibertat d’expressió i llibertat sexual.
Un recorregut per la lluita pels drets sexuals que es podrà visitar al Museu de la Universitat d'Alacant fins al 21 de juliol.