Les mestres pioneres en l’ensenyament en valencià a Elx i el director de 'Vilaweb', distingits pel treball en pro de la llengua
L’associació El Tempir també guardona el professor de la Universitat de València Vicent Brotons i el primer centre que va implantar la immersió lingüística a la ciutat
Les pioneres de l’ensenyament del valencià a Elx, el primer centre que va implantar un programa d’immersió lingüística a la ciutat, el professor de la Universitat de València Vicent Brotons i el creador i director del portal de notícies Vilaweb, Vicent Partal, van ser homenatjats a la capital del Baix Vinalopó.
L’associació per la llengua El Tempir, radicada a la ciutat il·licitana, ha celebrat el seu tradicional lliurament de premis a les persones o institucions que han destacat pel seu treball en favor de la llengua.
Pel que fa a la categoria que pren com a referència Elx, El Tempir ha homenatjat les mestres Marién Anton, Vicenta Macià, Pepa Fos i Marisol Quesada, en considerar-les pioneres de l’ensenyament en valencià a la ciutat. El Tempir també ha distingit el col·legi Vicent Blasco Ibáñez, que fou el primer centre a establir un programa d’immersió lingüística en aquesta població.
Referents de "la història viva"
En paraules del president d’El Tempir, Josep Enric Escribano, tots aquests guardonats són referents de "la història viva del país".
Vicent Brotons, professor de la Universitat d’Alacant i referent dels estudis de magisteri a les comarques del sud, va rebre el Premi Migjorn per la seua trajectòria de "servei insubornable a la llengua i al país".
D’altra banda, en la categoria nacional de País, l’associació il·licitana ha homenatjat Vicent Partal, impulsor i director del portal de notícies VilaWeb, en considerar-lo pioner del periodisme català en la xarxa. En l’acte de lliurament, Partal ha reivindicat el treball d’associacions en defensa de la llengua com El Tempir, els membres de la qual ha definit com "els millors guardians de la frontera, una gent forta i valenta".
Josep Enric Escribano va aprofitar aquest acte de lliurament dels guardons d’El Tempir per a reivindicar el valencià com "el tret d’identitat definitori de l’essència de la valencianitat".
Escribano ha reclamat una "política lingüística decidida, entesa com un tot, transversal i global", la qual no s’hauria posat en marxa ni amb els governs de la dreta, que hi serien "hostils", ni amb els governs progressistes perquè "no han tingut la decisió necessària". Tot seguit, va afegir que evitar el conflicte no pot comportar desenvolupar una política lingüística naïf com l’actual.