'El mètode Farrer' i 'Manifesto' brillen en la clausura de l'octava edició de DocsValència

Pepi Fandango i El convenio y la máquina també reben premi en les seues respectives categories

Imatge promocional del documental 'El mètode Farrer'
Imatge promocional del documental 'El mètode Farrer' / DocsValència

La caiguda del teló ha donat per finalitzada l'octava edició de DocsValència després de més de nou dies de festival. La gala de clausura ha començat este dissabte de vesprada amb la cerimònia de premis i ha culminat amb la projecció de You Play My Father de Guillermo Roqués, Javier Marín i Rafa Honrubia. Esta obra, que explora les cicatrius deixades pel genocidi de Srebrenica, presenta un escenari on víctimes i perpetradors confronten el seu passat compartit.

Durant el lliurament de premis, s'ha reconegut a Manifesto de Angie Vinchito amb el Premi Global Docs. Este llargmetratge internacional utilitza un llenguatge audiovisual propi de les xarxes socials que aconsegueix “un muntatge esquinçador i brillant i amb el qual denuncia l'atropellament constant que pateix la joventut en el règim polític rus actual i les conseqüències devastadores per als seus familiars”, ha expressat el jurat del festival.

El Premi Panorama, a la categoria nacional, ha sigut atorgat a Pepi Fandango de Lucija Stojević, que ha rebut aplaudiments per abordar “amb una mirada poètica, carregada de sensibilitat, el trauma infantil que suporta el protagonista i s'emmarca en un conflicte bèl·lic global, així com pel valor narratiu i formal de la proposta en la qual aquest protagonista utilitza l'art per a sobreviure i enfrontar les seues pors en els últims dies de la seua vida”.

El convenio y la máquina, dirigit per Vic Pereiró, ha rebut el Premi Fragments-Fundació Sgae de curtmetratges valencians. El jurat l'ha reconegut per “la seua audaç estructura, deutora del cinema no narratiu, i la seua voluntat d'intervenció que trasllada a l'espectador un collage de formats audiovisuals i idees de caràcter social perquè extraga les seues pròpies conclusions”.

Finalment, El mètode Farrer d'Esther Morente s'ha emportat el Premi Mirades, que engloba els llargmetratges valencians. La pel·lícula inaugural d'esta edició ha conquistat el jurat d'experts per la seua impactant història protagonitzada Bruce Farrer, un professor de huitanta anys ple de vitalitat. A través de la seua òpera prima, Morente ha sabut “contar amb emoció i primorosa tècnica cinematogràfica la importància que suposa l'educació en les nostres vides, sobretot en un context com l'actual, sotmés a les xarxes socials.”, ha declarat el jurat.

El jurat de les diferents seccions ha estat format per destacades figures de l'àmbit cinematogràfic. En el jurat del Premi Global Docs han estat presents Inés Calero, Joana Chilet i Silvino Puig, mentre que el Premi Panorama ha sigut avaluat per Àlvar Peris, Laura García Andreu i Óscar Bernàrcer. Luis E. Pérez, Manuel de la Font i Noelia Camacho han format part del jurat del Premi Fragments, i Ana Victoria Pérez, Ángel Castillo i Salva Torres han participat en la selecció del Premi Mirades.

Premis de la indústria

Durant la clausura, també s'han donat a conéixer els premis especials destinats a donar suport al desenvolupament i la internacionalització dels projectes participants en el sector de la indústria del festival, el DocsLab-À Punt. Estos premis, enfocats a enfortir la presència global dels cineastes, subratllen el compromís del festival amb l'avanç de la carrera dels documentalistes valencians.

Ananké Pereira, amb el seu projecte Surfing for Seniors, ha sigut una de les figures més destacades de la nit, rebent dos importants reconeixements. El primer premi, atorgat per DocsLab-À Punt, inclou una dotació de 1.000 euros per a facilitar la seua participació en el Film Market del Festival Internacional de Cinema a Guadalajara, un espai crucial per a la promoció i venda de pel·lícules. Addicionalment, Pereira ha sigut amb el Premi Egeda, que inclou tres acreditacions per a la quarta edició de l'Iberseries & Platí Indústria a Madrid valorades en 1.000 euros.

Pilar Pérez Solano, amb La maleta de Centelles, ha rebut el Premi RCAudio, que consisteix en serveis de postproducció d'àudio valorats en 8.000 euros, essencial per a la finalització d'un documental.

D'altra banda, Una vida somiada de Mar Castel ha sigut reconegut en dues categories diferents. BBO li ha atorgat serveis valorats en 4.000 euros per a la preparació de de traducció i subtitulat, mentre que el Premi Avant complementa este suport amb 500 euros addicionals destinats a la mobilitat i participació en el mateix Film Market de Guadalajara, i subratlla el valor de la seua obra en l'escena internacional.

Finalment, el duo Fede Santiangeli i Nacho Toledo, creadors de Sticky Vicky, han rebut el Premi DocsMX, que cobreix les despeses de viatge, les despeses d'hotel i l'acreditació, tot valorat en 3.000 euros, per a participar en el 16° DocsLab del 19° DocsMX, brindant-los una plataforma vital per al desenvolupament i exposició del seu treball.

També et pot interessar

stats