Directes
Ara en la televisió
ZOOM
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Miquel Navarro al·lega contra un projecte eòlic que "deteriorarà" el seu museu a Setaigües: "És una aberració"

L'escultor denuncia que la seua obra es veurà envoltada de deu aerogeneradors que deterioraran "el llegat de la seua obra"

Miquel Navarro amb les seues escultures / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 de gener 2023 - 11:35 Actualitzat: 21 de gener 2023 - 13:31

L'escultor Miquel Navarro ha presentat al·legacions contra el projecte de parc eòlic de la Serra del Tejo en entendre que "deteriora el llegat de la seua obra, que està creant des de fa anys en una finca de la seua propietat" a Setaigües, que quedaria envoltada de deu molins de vent en cas que es duga terme el pla.

Així ho ha manifestat en un comunicat l'artista, que ha acudit a la manifestació convocada aquest dissabte a València per la Coordinadora Valenciana per a la Ubicació Racional de les Energies Renovables sota el lema 'Renovables sí, però no així'.

En aquest sentit, ha explicat que "després d'anys paralitzat i amb diverses modificacions", el projecte del Pla Especial de la Zona Eòlica Número 9 de la Comunitat Valenciana s'ha reactivat amb l'objectiu d'instal·lar 63 aerogeneradors en huit parcs eòlics en les serres que discorren entre les poblacions de Camporrobles, Fuenterrobles, Utiel, Requena i Setaigües.

Un d'eixos parcs, el de la Serra del Tejo, contempla instal·lar deu molins envoltant pel nord, sud i est la finca de La Alqueruela de Setaigües, propietat de l'escultor, on des de fa anys ha instal·lat escultures a l'aire lliure.

Algunes d'aquestes, ha matisat l'artista, són propietat de la Fundació Miquel Navarro, amb la qual pretén gestionar la seua col·lecció personal i que convertirà també al seu actual taller situat a la localitat de Mislata en un museu permanent. La finca de La Alqueruela de Setaigües es troba en una llengua de terreny en una vall entre les dues muntanyes de la serra on se situarien els aerogeneradors, per la qual cosa quedaria en el centre envoltada per les torres, ha lamentat.

Aquests aerogeneradors, ha dit, són estructures de més de 40 metres d'altura sobre la serra del Pic del Tejo, que ha considerat que "deteriorarien clarament el museu, que té per objectiu la convivència entre l'art i la naturalesa, i en el qual algunes de les escultures estan inspirades en la mateixa zona".

A més del soroll i de l'impacte visual, l'escultor ha denunciat que el museu també quedaria "entre una xarxa de cables", perquè en les proximitats del lloc se situaria una subestació elèctrica a la qual arribaria tot el cablejat d'evacuació de les torres.

Ha assenyalat així mateix que es tracta d'una zona protegida per la Generalitat des del 2013, quan la Conselleria de Territori va prohibir practicar l'escalada entre gener i juny a la zona per a protegir l'àguila cuabarrada, espècie protegida.

A més, Navarro ha al·ludit a informes de SEO/Birdlife que recomanen establir perímetres de 15 quilòmetres al voltant de les nidificacions de rapinyaires per a assegurar una zona lliure de perills. "Els que ens estem mobilitzant no estem en contra de les renovables, sinó de la manera en la qual s'estan implantant", ha considerat l'escultor, que ha denunciat el que ha considerat "una aberració contra l'art i la naturalesa".

Així, en les al·legacions que ha presentat, l'autor d'obres com 'el Parotet' o 'la Pantera Rosa' ha indicat que el museu "és un llegat similar al creat per Chillida a Hernani" i s'ha preguntat si "s'atrevirien a envoltar d'aerogeneradors aquell espai escultòric". "Com pot explicar la Generalitat llastar un llegat com aquest a l'artista al qual ha concedit la Distinció al Mèrit Cultural? Com es pot valorar la indemnització que hauria de rebre quan es tracta d'un llegat i d'art?", ha inquirit.

Isaura Navarro garanteix un informe "com toca"

Consultada per les queixes de Miquel Navarro, la consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha garantit que la Generalitat elaborarà un informe "com toca, dins de la legalitat", sobre el projecte.

La consellera ha insistit que s'analitzen tots els projectes i s'emeten informes favorables o desfavorables, a més de garantir que s'atendran totes les al·legacions: "Convidem a totes les persones i entitats a presentar-les per a escoltar totes les veus possibles i que els informes siguen tan realistes com siga possible".

Dit això, la responsable d'Emergència Climàtica ha recordat que "una tramitació no vol dir que s'aprovarà un projecte; al contrari, vol dir que està tramitant-se". "Escoltem a totes les parts i complim la legalitat", ha incidit. I en general, ha reiterat que el seu departament complirà la data límit del 25 de gener marcada pel Govern per a l'elaboració d'informes sobre aquesta mena de projectes d'energies renovables.

la Foia de Bunyol

També et pot interessar