Elx s'endinsa en la Festa amb l'última representació del Misteri
Santa Maria acull l'escenificació en què la Mare de Déu, coincidint amb el dia de l'Assumpció, es corona com a reina de la creació
Elx ha viscut aquest dimarts, la Festa de l'Assumpció, un dels dies més esperats de l'any. La basílica de Santa Maria ha acollit aquesta vesprada la segona part del Misteri d'Elx, una representació que té el reconeixement de patrimoni de la humanitat des de fa més de vint anys. Després del primer tast, el de la Vespra, que va ser aquest dilluns de vesprada, amb la representació de la primera part d'aquest drama sacrolíric medieval, aquest dimarts ha conclòs l'escenificació de l'Assumpció i la coronació de la Mare de Déu.
En el segon dia del Misteri, després de la mort de la Mare de Déu, arriba l'enterrament. Els preparatius del sepeli queden interromputs en un dels moments més esperats pels il·licitans. És la joïà, quan un grup de jueus vol furtar el cos de Maria. L'oposició dels apòstols provoca la baralla. Un dels hebreus vol tocar el cos de la Mare de Déu i queda petrificat, moment en què es produeix la conversió a la seua fe, que fa que demanen el bateig i tots junts a l'una la soterren.
Torna a obrir-se el cel i baixa l'araceli per a emportar-se Maria. La unió de l'ànima que baixa del cel amb el cos soterrat representa l'Assumpció. Les portes del cel s'obrin aquesta vegada perquè baixe el Pare Etern per tal de coronar la patrona dels il·licitans. Entre oripell i campanes s'ha tancat un any més aquesta peça patrimoni de la humanitat.
Dilluns de vesprada, la basílica de Santa Maria d'Elx es va omplir d'emoció i espectacularitat amb la primera representació del Misteri. Els xiquets i els seus càntics van ser els protagonistes d'un drama medieval que representa el moment en què l'àngel anuncia a Maria que Déu li ha concedit el desig de retrobar-se amb el fill, Jesucrist. La Mare de Déu demana abans de morir poder veure els apòstols, que acudeixen a visitar-la l'un rere l'altre.
Colofó de jornades emotives
Aquest dimarts la capital del Baix Vinalopó ha viscut la Festa, la segona i última part del Misteri, on es representa l'Assumpció i la coronació de la Mare de Déu com a reina de la creació, acte que ha acabat amb el cant del Gloria Patri.
Així s'han tancat uns dies plens d'emoció i espectacularitat, que van començar el cap de setmana: divendres i dissabte van tindre lloc els assajos amb públic de la representació completa del Misteri, i diumenge es va celebrar la tradicional Nit de l'Albà, amb més de 70.000 coets i 312 palmeres disparades des de diversos punts de la ciutat.
El Misteri d'Elx és un drama sacrolíric que es remunta al segle XV, sobre un text escrit en valencià antic i amb fragments en llatí. És un dels tresors històrics més valorats i reivindicats de la tradició valenciana, declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco el 2001, que enguany tindrà el pregoner i cantor més jove de la història.