El món de la cultura plora la pèrdua de Manolo Miralles, referent de la música tradicional valenciana
El vetlatori tindrà lloc aquest diumenge de vesprada a València i demà el sector musical li retrà homenatge en un acte laic
Les mostres d’afecte i els missatges de condol s’han multiplicat a les xarxes socials durant les últimes hores per a dir adeu a Manolo Miralles, ambaixador de la música valenciana que ha mort aquest dissabte a causa d’una malaltia que va evolucionar ràpidament.
El món de la cultura ha expressat les condolences a través de missatges d’altres personalitats com Rafa Xambó, Pau Alabajos o Pep Gimero Botifarra, que ha reconegut que sense Miralles “molt del que tenim ara no hauria sigut possible”.
Rebeca Mut, la veu de Musicants, l'últim grup que va fundar Miralles, ha afirmat no estar preparada “per a perdre la companyia d’un mestre, un pare, un amic”. El 15 d’agost, recorda, “anava a complir-se un dels seus somnis, que era actuar amb Musicants com a cap de cartell a Xàtiva, el seu poble”. “Ell no podrà estar”, però Mut ha afirmat que el grup “el recordarà de la millor manera que sabem, que és amb la música, que li donava la vida” i ha convidat tothom a assistir-hi.
“Els valencians i les valencianes perdem un referent fonamental en la construcció de la nostra identitat com a poble i els músics perdem un mestre i un amic”, ha declarat Eva Dénia en À Punt.
Institucions públiques, com l’Institut Valencià de Cultura, el Consell Valencià de Cultura i l’Ajuntament de Xàtiva —on va nàixer— i entitats com l’Associació Valenciana de Professionals de la Cultura, Acció Cultural del País Valencià o la Plataforma per la Llengua, també han lamentat la pèrdua a aquest referent de la nostra cultura.
Representants de l’esfera política, com el líder del PSPV-PSOE i expresident de la Generalitat, Ximo Puig, que reconeixia que la seua música “ens seguirà il·luminant”; l’expresident de les Corts i senador de Compromís, Enric Morera, i alcaldes de municipis com Cullera (Ribera Baixa) i Dénia (Marina Alta) s’han sumat a les condolences. També ho ha fet el president català, Pere Aragonès.
Aquest diumenge, entre les 17:00 i les 20:00 hores, el tanatori de l'avinguda dels Tarongers de València acollirà el vetlatori i aquest dilluns, a les 10:30 hores, el sector de la música li retrà homenatge en un acte laic que preveu l’assistència de nombroses personalitats del món de la cultura.
Una vida marcada per la música i la defensa de les arrels
Músic, cantant i fundador del mític grup Al Tall a principis dels anys setanta —juntament amb Vicent Torrent i Miquel Gil—, Manolo Miralles (Xàtiva, 1952) ha deixat amb 71 anys un llegat cultural exemplar.
Al seu bagatge musical va començar a incorporar, des de jove, el coneixement de diversos instruments d’arrel mediterrània que van conferir el particular so a les creacions de la banda, algunes d’elles convertides en autèntics himnes per a la societat valenciana, com ara Tio Canya o El cant dels maulets.
Va ser president del col·lectiu Ovidi Montllor durant dèsset anys i des de la seua fundació el 2005, entitat encarregada de defendre la creació musical valenciana i de difondre-la a través d’iniciatives com els Premis Ovidi.
Recentment, ha estat immers al capdavant del grup Musicants, un projecte que aplega diversos llenguatges musicals provinents dels països banyats per la mar Mediterrània, entre el jazz, la música tradicional i el pop clàssic.
Miralles va ser un artista compromés, nacionalista d'esquerres, i sempre il·lusionat pel futur de la música en valencià. Durant vora 40 anys de carrera va publicar setze àlbums i va col·laborar amb músics i grups de música tradicional, tant de l'estat espanyol com de diversos països d'Europa i Llatinoamèrica.