El monestir de la Valldigna, tancat al públic des de fa 9 mesos per despreniments
De moment, no hi ha confirmació de data de reobertura ni de quan començaran les obres de consolidació en tràmit de contractació per la Direcció General de Patrimoni
Les imatges de l’estat actual del monestir de Santa Maria de la Valldigna, joia del patrimoni gòtic valencià, a què ha tingut accés À Punt Notícies, mostren els despreniments que va patir fa nou mesos. Les pedres que es veuen en terra són peces de l’arcada gòtica del claustre que van caure un dia de vent fort el 13 de desembre passat. Des d'aquell moment es va decidir tancar la part més singular del conjunt: l’església, la sala capitular, el refectori i el palau de l’Abat, per tal d'evitar riscos.
La caiguda de les pedres es va produir coincidint amb una visita de 85 escolars, que en eixir de la sala capitular es van trobar les peces del despreniment ja en terra, afortunament sense que ningú patira danys. Des d’aquell moment, es va decidir tancar la part afectada del recinte per a evitar riscos.
A preguntes de Les notícies d’À Punt, la Direcció General de Patrimoni, de la qual depén el monestir, assegura que “és conscient dels desperfectes” que pateix el conjunt i que té “en tràmit de contractació unes obres d’emergència per a la consolidació dels edificis i elements constructius que han tingut o puguen tindre despreniments”. Unes obres que afectarien totes les dependències del monestir, però de les quals no confimen una data i, per tant, tampoc donen un termini per a la reobertura.
Mentrestant, es continuen organitzant activitats als espais del monestir que sí que estan oberts al públic, com ara l’almàssera i el portal nou d’accés al recinte. Este mateix cap de setmana tindrà lloc el V Encontre de Gastronomia Monàstica, organitzat per la Regidoria de Turisme de Simat de la Valldigna i amb la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana. Segons el president de la Mancomunitat de la Valldigna i alcalde de Benifairó de la Valldigna, Josep Antoni Alberola, "hi ha un pla director, amb el qual s'ha fet molta recuperació del patrimoni, que està vigent i s'hauria d'anar aplicant".
Un monument emblemàtic en la història valenciana
Fundat el 1298 pel rei Jaume II el Just, el reial monestir de Santa Maria de la Valldigna, d’estil gòtic cistercenc, va començar a construir-se al segle XIV i va ser un dels cenobis més importants del Regne de València. Es va reconstruir dues vegades a causa de dos terratrémols i als segles XVII i XVIII es va ampliar i enriquir amb noves dependències. Amb la desamortització, al 1835 va passar a mans de particulars i es va convertir en una explotació agropecuària. Després d’anys d’abandó, la Generalitat va adquirir el conjunt el 1991 i va iniciar-ne la recuperació.
Des de 2006, el monestir també apareix en l'Estatut d'Autonomia. L'article 57 de la principal norma del nostre autogovern eleva les ruïnes del cenobi cistercenc de la Valldigna a la categoria de "temple espiritual, polític, històric i cultural de l’antic Regne de València" i, afegeix: "la Generalitat recuperarà, restaurarà i conservarà el monestir".