Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Mor el valencià Felipe Garín, exdirector del Museu del Prado

També va estar al capdavant del Museu de Belles Arts de València del 1968 al 1990

Felipe Garín Llombart en una imatge d'arxiu

El catedràtic Felipe Garín Llombart, que va ser director del Museu del Prado i del Museu de Belles Arts de València, entre altres pinacoteques, ha mort aquesta matinada al seu domicili a la capital valenciana, segons han confirmat fonts de l'entorn de l'expert.

Felipe Garín va nàixer a València el 1943 i va desenvolupar una trajectòria professional entregada al món de l'art. Director del Museu del Prado del 1991 al 1993 va ser nomenat, a més, director honorari de la institució cultural després de cessar.

Garín es va llicenciar en Dret i era doctor en Filosofia i Lletres, per la Universitat de València, i el 1967 va ingressar en el Cos Facultatiu de Conservadors de Museus. Ja el 1970 va guanyar la càtedra d'Història de l'Art de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València.

Del 1968 al 1990 va estar al capdavant del Museu de Belles Arts de València i del 1972 al 1987, al davant del Museu Nacional de Ceràmica González Martí, també a la ciutat del Túria.

Va ser comissari nacional de Museus i Exposicions i subdirector general de Museus del 1976 a 1979, i el 1993 el van nomenar coordinador de l'Institut de Conservació i Restauració de Béns Culturals del Ministeri de Cultura, lloc on va continuar fins al 1995. El mateix any el van designar director de l'Institut Cervantes a Roma. El 1996 el van nomenar director de l'Acadèmia d'Espanya a Roma i el 2002, president de la Societat Estatal per a l'Acció Cultural Exterior, càrrec que va ocupar fins a desembre del 2004.

En un currículum tan extens també figura la responsabilitat de director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme, de gener del 2012 a abril del 2016.

Va ser integrant de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i de la de Sant Ferran, de la Hispanic Society of America, del Consell Internacional de Museus, del Patronat del Museu Sorolla de Madrid i del Consell Assessor de l'IVAM.

Igualment, va presidir la Comissió Permanent del Patronat del Museu Nacional de Ceràmica de València, i va ser vocal de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Espanyol del Ministeri d'Educació, i director honorari del Museu de Belles Arts de València.

Reconeixements

A Garín li van concedir la Medalla de Plata al Mèrit de les Belles Arts i posseeix nomenament d'oficial de l'Orde al Mèrit de la República Italiana i l'encàrrec de l'Orde al Mèrit Civil. Va ser comissari de nombroses exposicions i va publicar diversos treballs científics sobre museologia i pintura valenciana dels segles XV, XVI i XIX.

Durant l'etapa al Prado, es van acabar les obres de la quarta fase de condicionament, que afecten més de cinquanta sales.

Mostres de condol

Diversos museus i entitats culturals han lamentat la mort de Garín i han enaltit el seu treball i la tasca de divulgació de l’art. És el cas del Museu del Prado, el Museu de Belles Arts de València, el Museu Nacional de Ceràmica González Martí i l’Acadèmia d'Espanya a Roma, que estigueren sota el seu mandat en diversos moments de la seua carrera. 

En aquest sentit, el Consell Valencià de Cultura (CVC) ha fet públic el condol per la “pèrdua irreparable” per a la Història de l'Art, per a la Universitat Politècnica de València (UPV) —va ser catedràtic d'Història de l'Art en la Facultat de Belles Arts— i per a la direcció de museus i institucions culturals de tot Espanya. Per la seua banda, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) l’ha assenyalat com una “figura rellevant en el món de l'art” i va contribuir a difondre l'art valencià com a historiador, comissari i director de museus.

També han mostrat el condol la UPV, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, el Museu Arqueològic d'Alacant, la Fundació Bancaixa i la Institució Alfons el Magnànim, que ha afirmat que és "una figura irreemplaçable en l'escena museística espanyola".

No han faltat tampoc les mostres d’estima i reconeixement del món de la política. El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha ressaltat que Garín “va dedicar la vida a acostar-nos l'art” i “sempre serà reconegut com un gran coneixedor de les obres de Joaquim Sorolla”, mentre que el vicepresident primer i conseller de Cultura, Vicente Barrera, ha assenyalat que ha mort un dels “màxims exponents culturals”. Per la seua part, l'alcaldessa de València, María José Catalá, ha assenyalat que Garín “va dedicar tota la vida a l'art, especialment al mestre Sorolla”, i ha transmés el condol a amics i familiars d’"un valencià il·lustre". 

També et pot interessar