Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

Morella, el Misteri d’Elx, el palau de Valeriola i la mostra "Dinastías" del MARQ opten als Premis +Historia de National Geographic

Els guardons volen reconéixer la labor que fan tot tipus d'entitats per a promoure i difondre la cultura i la història

Moment de la representació de la Vespra del Misteri d'Elx / À Punt NTC

National Geographic ha posat en marxa este divendres la primera edició dels Premis dels Lectors +Història, creats des de la revista Historia de l'empresa amb el suport de l'Ajuntament de Còrdova, per a reconéixer la labor que fan tot tipus d'entitats per a promoure i difondre la cultura i la història. En esta primera convocatòria hi apareixen diferents elements de la cultura valenciana, representatius del seu espai i temps. 

En la categoria de millor recuperació d’un edifici està el palau de Valeriola de València, ubicat a Ciutat Vella i seu del Centre d’Art Hortensia Herrero. La històrica construcció competeix pel premi amb la Reial Fàbrica d'Artilleria de Sevilla, el palau de Guevara de Llorca (Múrcia), la Galeria de les Col·leccions Reials de Madrid i el palau de Zulueta a Vitòria.

Pati interior del palau dels Valeriola, una vegada finalitzada la restauració / Marta Pascual

El municipi de Morella, als Ports, aspira al premi a millor conservació de nucli històric emmurallat, que es disputa amb Albarrasí (Terol), Alcúdia (Mallorca), Montblanc (Tarragona) i Laguardia (Àlaba).

Muralla de Morella, als Ports / Joan Amela

El Misteri d’Elx participa en la categoria de millor patrimoni cultural. Este drama sacre que es remunta al segle XV, patrimoni cultural immaterial de la humanitat, declarat per la Unesco el 2008, s’enfronta per este nou reconeixement al Carnaval de los Indianos, de Santa Cruz de La Palma; els Cigarróns del Entroido de Verín (Ourense), la Patum de Berga (Barcelona) i el Corpus Christi de Ponteareas (Pontevedra).

Moment de la representació de la Vespra en el Misteri d'Elx / À Punt NTC

Dins de la categoria de millor exposició hi ha la mostra internacional "Dinasties", del Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ), que fa un recorregut per l’Europa prehistòrica. Està nominada a millor exposició, on competeix amb "Els últims dies de Pompeia", a Madrid; "Tutankamon", a Barcelona; "Venerades i temudes", a Sevilla, i "Nostra Senyora de la Mercé", a l'Uruguai. 

On no hi ha cap icona valenciana és en la categoria de museu i cultura popular, on competeixen Albaloa, de Guipuzcoa; el Museu de la Mineria i de la Indústria d'Astúries; el Centre d'Interpretació dels Molins Manxecs de Ciudad Real; el Museu del Ferrocarril de Madrid, i el Museu de la Cultura de l’Olivera de Jaén. 

Tampoc hi ha cap descobriment valencià en la categoria de troballa històrica nacional, on sí que estan els rostres tartessis del jaciment de Casas del Turuñuelo, a Badajoz; la tomba aborigen de La Guancha, a Gran Canària; els cranis trobats a la cova dels neandertals, a la vall del Lozoya, a Madrid; el gran mosaic de Medusa de Huerta de Otero (Mèrida), a Extremadura; i la cabanya del paleolític de La Garma, a Cantàbria.

Els lectors i seguidors poden votar únicament a través de la web, del 23 d'agost al 10 d'octubre del 2024, inclusivament. Perquè el vot siga vàlid, és imprescindible votar en totes les categories. Els guanyadors es donaran a conéixer en el número de desembre de la revista Historia National Geographic.

València

També et pot interessar