Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Els Moros i Cristians de Sant Blai, declarats festa d'interés turístic autonòmic

Entre els actes més importants de la festa destaca la desfilada amb graneres la Nit de l'Olla i l’entrada de bandes de música

Imatge d'arxiu de les Festes de Moros i Cristians de Sant Blai / Ajuntament d'Alacant

Turisme Comunitat Valenciana ha concedit aquest dimarts la consideració de festa d'interés turístic autonòmic als Moros i Cristians de Sant Blai, d'Alacant, una distinció que atorga a la festa la possibilitat d'accedir en els pròxims cinc anys al reconeixement de festa d'interés turístic nacional. La resolució ha sigut signada pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i el reconeixement s'ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), segons han indicat la Generalitat i l'Ajuntament en sengles comunicats.

El reconeixement dels Moros i Cristians de Sant Blai s'obté després que l'Associació de Comparses presentara a l'abril un dossier de més de 200 pàgines en la seu del Consell a Alacant, argumentant la petició de la declaració. Turisme concedeix el distintiu a les festes, sempre que siguen "d’una especial rellevància" des del punt de vista turístic i valoren la cultura i les tradicions populars valencianes.

Colomer ha emfatitzat que la festa dels moros i cristians "no només fascina als alacantins, sinó que és capaç d'atrapar turistes i visitants de tota la Comunitat Valenciana". "El destí compta amb un atractiu més, que contribueix a la cerca de la singularitat i d'accentuar allò que ens fa més autèntics", ha ressaltat. Per la seua banda, la vicealcaldessa d'Alacant i regidora de Festes, Mari Carmen Sánchez, ha celebrat que el reconeixement “és el fruit al continu treball de huitanta anys".

Les festes dels Moros i Cristians de Sant Blai d'Alacant, que van sorgir de manera espontània l'any 1943, se celebren la segona setmana de juliol. Entre els actes més importants destaquen la desfilada amb graneres en la Nit de l'Olla, els batejos festers als xiquets, l'entrada de bandes de música —en la qual participen 2.000 músics— i les ambaixades mora i cristiana amb alardos d'arcabusseria. La música constitueix una de les seues senyes d'identitat, ja que té prop d'un centenar de peces musicals pròpies.  

Fins al moment, la Comunitat Valenciana compta amb 77 festes d'interés turístic autonòmic, a les quals se sumen les 106 festes d'interés turístic provincial i les 198 d'interés turístic local, segons el registre de Festes Declarades de Turisme CV.

l’Alacantí Festes

També et pot interessar