El Museu d’Etnologia de València aspira als Oscars dels museus europeus
És un dels tres únics espais espanyols que competeixen pels Emya. El Batlló de Barcelona i el Chillida Leku també opten als premis que reconeixen l’excel·lència museística
El Museu Valencià d’Etnologia de València aspira a convertir-se en el museu europeu de l’any. Aquest espai, que difon tot el relacionat amb la cultura popular i tradicional del nostre territori, aspira al premi del museu europeu de l’any. L’EMYA per les seues sigles en anglés, és el guardó més prestigiós que atorguen els museus europeus, sota el patrocini del Consell d’Europa.
El museu valencià, implicat en la recuperació etnogràfica des de fa quaranta anys, és l’únic del nostre territori que opta al premi i un dels tres d’Espanya. L’Etno es disputa aquest reconeixement a l’excel·lència museística amb altres dos espais espanyols: la Casa Batlló de Barcelona i el museu Chillida Leku d’Hernani, al País Basc.
En la carrera cap als EMYA, els tres museus hauran de competir amb una trentena de museus de tot Europa. A principis de maig es desvelarà quin de tots ells s'endú aquest Oscar dels museus. Fins ara, el guardó ha vingut a Espanya només en quatre ocasions des que es van implantar aquests premis el 1977.
Només quatre museus compten amb la distinció
Precisament un dels que el tenen és el Museu d’Arqueologia d’Alacant, el Marq, que el va aconseguir el 2004. Com aquest, el Guggenheim de Bilbao (2000), el Cosmocaixa de Barcelona (2006) i el Museu de Medina Azahara (2012) són els altres espais museístics espanyols que compten amb aquesta distinció.
Un dels criteris que es té en compte per a la concessió del guardó són els esforços dels museus per a atraure visitants, així com les iniciatives innovadores. L’Etno de València, a més de les exposicions per a mostrar aspectes etnogràfics del territori, com ara les festes, la concepció i el dol de la mort, o les entitats valencianes, com el Llevant UD, que són algunes de les últimes, organitza anualment nombroses activitats divulgatives.
Des de tallers, fins a campanyes escolars com la d’"Espanta la por", sobre els monstres valencians, així com una important tasca de recopilació de les tradicions orals o documents gràfics, com vídeos o fotografies de temes concrets de les comarques valencianes.