El Museu de l'Horta Sud, reconvertit en laboratori de campanya per a salvar fotos danyades per la DANA

El centre se suma a la iniciativa de Patrimoni de la UV, que busca espais estratègics per a facilitar la recollida i la recuperació d’este patrimoni etnogràfic

Històries familiars que són patrimoni valencià / À Punt NTC

El Museu Comarcal de l’Horta Sud col·labora amb la iniciativa impulsada per l'àrea de Patrimoni de la Universitat de València (UV) per a intentar salvar fotografies i material gràfic afectat per la DANA. Les instal·lacions de la gran casa comarcal, situada al carrer de la Mare de Déu de l’Olivar de Torrent (Horta Sud), s'han convertit en el primer laboratori de campanya del projecte que va impulsar l'àrea de Patrimoni de la UV.

Es tracta d’un projecte en què col·labora la xarxa de les cinc universitats públiques valencianes, el Museu Valencià d’Etnologia (l’Etno), el Consell Internacional de Museus (ICOM) i el Grup Espanyol de Conservació. Les tasques s'estan desenvolupant en instal·lacions de la UV i de la Universitat Politècnica de València. Després d'una primera recollida de material, s’ha decidit obrir laboratoris de campanya en zones afectades perquè les famílies hi depositen les fotos. A Utiel (Requena-Utiel) i Algemesí (Horta Sud) també oferiran este servei de proximitat i restauració sentimental.

Des de la setmana passada, el pati del museu i algunes de les instal·lacions són l'espai on professionals i voluntariat comencen a rebre caixes de fotografies que arriben de les cases de l'Horta Sud que han patit els efectes de la barrancada.

Històries familiars que són patrimoni valencià

Maribel Pastor, veïna de la Torre (Horta Sud), ha dut al museu en dos cabassos els retrats familiars que ara restauraran voluntaris i professionals de la UV. “He portat moltes fotos, els he dit que facen el que puguen perquè per a mi és important. Els meus fills volien rescatar totes les fotos primordialment, després ja llevarem fang”, explica Maribel. “He tret un muntó d’àlbums amb fotos que, si no les recupere, no podré ensenyar als fills”, incideix Núria Hueta, depositària de Sedaví. El museu li ofereix, així, una forma de salvaguardar la seua memòria sentimental.

Més de 3.000 imatges de 25 famílies de la zona ja han arribat al museu. “Des de la ciutat de València se'ns feia molt complicat atendre totes les sol·licituds de famílies que s'hi han posat en contacte. Encara que en els primers dies acudíem directament a les cases, l'estat de les infraestructures ens ha fet buscar espais estratègics com estos”, explica Alejandra Nieto, professora de la UV i responsable de la restauració de les imatges.

“Per al museu, participar en el projecte de restauració d'àlbums familiars és molt important, no sols per recuperar històries familiars, que són part de la nostra història, sinó perquè parlem de patrimoni valencià. El Museu està molt arrelat a la comarca i les famílies afectades són part de la família del Museu”, indica la directora, Clara Pérez.

Un treball que durarà mesos

Els primers dies, treballadors i voluntariat es van encarregar de documentar les aportacions de cada família i d'eixugar tots els elements. Les instal·lacions del Museu Comarcal de l'Horta Sud són adequades per a este procés perquè requereix espais ventilats, com el gran pati de la casa. La Mancomunitat de l'Horta Sud i l'Ajuntament de Torrent han adquirit part del material necessari per al treball dels pròxims mesos: mobiliari, equips EPI, bates de protecció, màscares, guants, paper assecant, ulleres protectores i altres necessitats.

A conseqüència de la DANA, el Museu Comarcal de l'Horta Sud ha modificat l'agenda i ha ajornat les visites escolars fins a gener del 2025. En estes setmanes, el recinte està quasi íntegrament dedicat al projecte de recuperació d'imatges, a excepció d'alguna activitat puntual.

També et pot interessar

stats