Naix la 'Guia inacabada de la fantasia valenciana': les nostres espantacriatures reunides en un llibre
La publicació de l'obra forma part de la campanya de l’Etno "Espanta la por" que enguany celebra la VII edició
El Museu Valencià d'Etnologia, l'ETNO, ha presentat aquest dissabte la Guia inacabada de la fantasia valenciana, una obra de difusió de l'imaginari col·lectiu valencià entorn de la por. Els lectors i lectores trobaran un recull de rondalles, llegendes i criatures valencianes reunides per Joan Borja, Francesc Gisbert i Víctor Labrado. El treball ha sigut il·lustrat per Marc Bou, col·laborador en publicacions infantils i juvenils de la mateixa temàtica.
En les pàgines d’aquest llibre tremolarem de por amb espantacriatures valencianes, descobrirem punts màgics de la nostra geografia i llegirem relats que han protagonitzat els malsons de valencians i valencianes durant segles.
La Guia inacabada de la fantasia valenciana respon a tres preguntes: quines són les criatures fantàstiques que han aguaitat a les generacions valencianes; on s'amaguen aquests éssers a la nostra geografia i, finalment, en quin moment podem trobar-los en acció. Aquest llibre és una autèntica guia, on podem trobar un índex alfabètic de llocs, objectes, éssers i presències, mapes amb les ubicacions d'aquestes criatures o inclús un calendari per a triar el millor moment de l’any per a trobar-nos amb aquests fenòmens.
Des de la biblioteca de l’ETNO consideren que l'obra encara no està completa i confien que ajude a propiciar la investigació respecte de la fantasia popular. En el pròleg, els autors conviden als centres d'estudi, arxius, biblioteques i a la ciutadania a ajudar a completar-la amb més rondalles, espantacriatures i relats, per tal que un futur siga una guia del tot acabada.
El projecte s'inclou dins del programa anual d'"Espanta la por", creat per l'ETNO ara fa set anys, amb la missió de difondre l'imaginari valencià de la por i els monstres quan s'acosta la festa de Tots Sants.
Més de cent poblacions valencianes estan inscrites per a participar activament en el programa a través de les biblioteques públiques i museus. El cicle d’activitats, que inclou un programa dirigit tant a persones adultes com a públic familiar i escolar, va començar el passat 15 d’octubre amb la Festa Valor. Nit de Rondalles, i acabarà el pròxim 13 de novembre.