'Naturaleza de lo extraordinario', el documental que mira cap al potencial de les persones amb discapacitat intel·lectual

El film de caràcter social competeix en el festival internacional de no-ficció DocsValencia 2023, dins de la secció “Mirades” 

Fotograma del film "Naturaleza de lo extraordinario"
Fotograma del film 'Naturaleza de lo extraordinario' / Nakamura Films

“Una història que tracta sobre la vida”. Amb aquesta potent frase pronunciada per una persona amb discapacitat intel·lectual comença el documental Naturaleza de lo extraordinario. El film és un dels treballs seleccionats a DocsValència, el Festival Internacional de Cinema Documental organitzat des de València. L'estrena està prevista el mes de maig en diferents sales de cinema de València.

La pel·lícula està inspirada en l'Escola de Pensament Lliure, una metodologia de treball creada a Valencià. Una manera de treballar fonamentada —segons un dels impulsors, Juan Carlos Morcillo— en el fet que "la construcció d'un mateix és un procés imparable". La pel·lícula, codirigida per Ligia Pájaro i Vicente Navarro, està produïda per Nakamura Films. En aquest fragment del documental podem sentir el cofundador, Juan Carlos Morcillo.

La singularitat d’aquest film és que "es tracta d’un treball documental que explora les potencialitats per a pensar que tenen les persones amb discapacitat intel·lectual des de la perspectiva filosòfica, que és la base de l'Escola de Pensament Lliure", com ha explicat a À Punt el president i cofundador d’aquesta escola de pensament, Juan Carlos Morcillo.

El documental narra la història de persones amb diversitat funcional intel·lectual que s'obrin a un món de possibilitats a través de les eines que proporcionen la filosofia i el fet de filosofar, en el context de comunitats de diàleg inclusiu. Naturaleza de lo extraordinario competeix en el Festival Internacional de Cinema Documental de València, dins de la secció “Mirades”, amb la mirada posada en el compromís amb la societat.

Desenvolupament des dels desavantatges

Com ha explicat Juan Carlos Morcillo, “les persones en aquests grups de treball, en aquestes comunitats, descobreixen que des dels seus propis desavantatges, poden desenvolupar pensaments, emocions i valors ètics. Aquest descobriment repercuteix en les seues vides quotidianes i en les vides dels familiars, així com en els professionals de suport”. 

Un enfocament, el del pensament lliure, on totes les persones que participen troben la naturalesa extraordinària d'éssers humans en risc d'exclusió social i cognitiva. La pel·lícula incorpora alguns fragments d'aquestes vides i les idees que sustenten aquest projecte educatiu innovador. 

Un projecte educatiu innovador nascut a València

A ningú se li havia ocorregut que les persones amb discapacitat intel·lectual podien filosofar. Aquest repte és el que van emprende un filòsof i un psicòleg. Els fundadors de l'EPL són Chema Sánchez, professor de Filosofia i president de l'Associació Filosofia per a Xiquets de la Comunitat Valenciana i Juan Carlos Morcillo, psicòleg i especialista en discapacitat intel·lectual. L’Escola de Pensament Lliure (EPL), com a metodologia de treball, va nàixer a València l’any 2015, dins del marc de l'organització Plena Inclusió, que és la xarxa estatal d’organitzacions que lluiten per a defendre les persones amb discapacitat intel·lectual.

La motivació va ser el fet de qüestionar la metodologia existent que s'aplica al tractament de la intel·ligència i el pensament de les persones amb discapacitat. I d’allí va sorgir l'enfocament pensament lliure i després l'escola. En arribar l’any 2019, es va constituir com l’associació que és actualment. La metodologia, que ha rebut premis estatals relacionats amb les pràctiques inclusives d'excel·lència, ja està implantat en sis comunitats autònomes: Galícia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Madrid i Múrcia. A més a més, compta amb un postgrau de la Universitat de València

On es pot visionar la pel·lícula el maig del 2023

En el marc del festival DocsValència 2023, qualsevol pot assistir al visionament de la pel·lícula en dues sales de la ciutat de València:

  • Cines Lys, divendres 12 maig (18:00 h)
  • Centre CCC Octubre, dissabte 13 maig (16:00 h) 

També et pot interessar

stats