Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

La Nau mostra el paper de l'art modern en la tortura

Exposa el projecte de Pedro G. Romero sobre les txeques psicotècniques de Barcelona i València.

Exposa el projecte de Pedro G. Romero sobre les txeques psicotècniques de Barcelona i València / Universitat de València

La temporada expositiva del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha arrancat amb una mostra que presenta elements d'art i disseny moderns que van servir com a elements de tortura psicotècnica durant la Guerra Civil espanyola.

El projecte de Pedro G. Romero, "Habitació. L'arxiu F.X., les txeques psicotècniques de Laurencic i la funció de l'art", presenta les reconstruccions a escala 1:1 de tres de les txeques psicotècniques de Barcelona i València, junt amb treballs documentals, fotografies, films, peces d’art, fons bibliogràfic i dissenys arquitectònics.

Les txeques van ser dissenyades per Alphonse Laurencic al convent de Santa Úrsula de València i a les esglésies dels carrers de Vallmajor i Saragossa de Barcelona entre el 1937 i el 1939. S’hi van fer servir elements de l’art modern, especialment dels anys Bauhaus de Vassili Kandinski, per a realitzar tortures, anomenades psicotècniques, sobre els penats. Més enllà de l’eficàcia d’aquests elements, Pedro G. Romero assenyala la paradoxa de com l’art modern, "allò que es presentava com a eines i dissenys per a eixamplar la consciència i emancipar-nos, serveixen ara, tanmateix, com a elements punitius i de subjecció". Amb Pedro G. Romero col·laboren els artistes Lola Lasurt, Patricia Gómez, María Jesús González i Álvaro Perdices.

Segons ha explicat Antoni Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, l'exposició, a través d'una experiència històrica concreta, recupera la memòria per a reflexionar sobre l'ús de l'art en la tortura i "l'ambivalència de la cultura i la modernitat". "A qui serveix la cultura? La resposta, a tots els amos", ha afegit Ariño.

L'exposició està comissariada per Ángel Calvo Ulloa i Nuria Enguita, i organitzada pel Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, el CA2M, Centro de Arte Dos de Mayo de Madrid, i el Museu Nacional d’Art de Catalunya.

València

També et pot interessar