Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Així eren els neandertals que poblaven Oliva fa vora 100.000 anys

El Museu de la Prehistòria presenta les restes humanes trobades a la cova Foradada, que pot ser l’enterrament d’eixe període més antic de la península

Restes d'un home neandertal, d'entre 30 i 40 anys, que van trobar a la cova Foradada, al terme actual d'Oliva, fa dotze anys / À Punt NTC

Fou un poblador de l’actual Oliva i vora cent mil anys després, el seu bon estat de conservació aporta més detalls de la vida dels caçadors de fa milers d'anys. Es tracta del neandertal localitzat a la cova Foradada d’aquest municipi de la Safor el 2010 i que, des d’aquest dijous, s’exposa al Museu de la Prehistòria de València.

És un dels cossos més complets d’aquesta època mai trobats a la península Ibèrica. Després de les tasques de restauració i d’extraure algunes dades històriques, les restes d’aquest neandertal queden a l’abast dels visitants en aquest museu del Cap i Casal. De l’estudi de les restes humanes que ha fet l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social de Tarragona es desprén que el cos pertangué a un home de 30 o 40 anys i que, probablement, a causa del seu estat de conservació va ser soterrat pels seus coetanis.

Els investigadors no descarten que el de la cova Foradada puga ser un dels soterraments neandertals més antics de la península. El crani, la mandíbula, el tòrax i el braç esquerre d’aquest home prehistòric constitueixen les restes d’aquesta època més antigues localitzades a la península. Els estudis continuaran i en coneixerem més dades l’any que ve. 

També et pot interessar