El noruec Jon Fosse, Premi Nobel de Literatura

L'Acadèmia sueca el premia "per les seues innovadores obres de teatre"

L'autor noruec Jon Fosse en una imatge d'arxiu
L'autor noruec Jon Fosse en una imatge d'arxiu / Markus Wissmann

L'autor noruec Jon Fosse és el guanyador del Premi Nobel de Literatura de 2023 "per les seues innovadores obres de teatre i la seua prosa que donen veu a l'inefable", tal com ha anunciat aquest dijous l'Acadèmia sueca, a Estocolm.

El Nobel de Literatura és el quart de la ronda d'aquests prestigiosos premis, després que en dies previs s'anunciaren el de Medicina, el de Física i el de Química i en vespres que demà divendres es conega el de la Pau.

Segons l'Acadèmia, el premiat d'enguany ha desenvolupat un estil que ha arribat a conéixer-se com el "minimalisme de Fosse", que es veu per exemple en la seua segona novel·la, Stendg gitar (1985), en la qual fa variacions sobre els seus temes centrals, com el del moment crític de la indecisió.

En aquesta obra, una mare ix del seu apartament a tirar el fem, però es queda fora de la casa amb el seu bebé dins i no s'atreveix a buscar a ajuda perquè no vol allunyar-se d'ell.

Segons l'acadèmia, l'obra de Fosse ens presenta un món similar al de l'obra de Kafka amb la diferència que aquest apareix en situacions que són pròpies de la nostra vida quotidiana.

A més de Kafka, l'Acadèmia veu altres autors relacionats amb l'obra de Fosse com l'irlandés Samuel Becket, un dels màxims exponents del teatre de l'absurd, o el poeta alemany Georg Trakl.

També et pot interessar

stats