La nova directora de l’IVAM: “Havien exagerat moltíssim, el museu està en una situació millor de la que havien comentat”

Blanca de la Torre assegura que apostarà per establir sinergies internacionals, i convida a deixar de mesurar l’èxit del museu per les xifres de visitants

Blanca de la Torre, nova directora de l'IVAM, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Blanca de la Torre, directora de l’Institut Valencià d’Art Modern des de fa unes setmanes, s’ha trobat amb un espai museístic que està “en una situació millor de la que havien comentat, amb un gran equip, uns recursos fabulosos i un potencial molt gran”. “Havien exagerat moltíssim, hi ha molta hipocondria”, ha assenyalat la nova responsable d’este museu que té “una de les millors col·leccions de l’art espanyol i una de les majors col·leccions d’avantguardes europees”, com ella mateixa l’ha definit durant la seua intervenció, este dilluns, en Les notícies del matí.

Assegura que, durant el seu mandat, apostarà per un espai “que siga una àgora”, “més dinàmic”, i que deixe de mesurar el seu èxit per les xifres de visitants. Estes declaracions de Blanca de la Torre arriben després que l’IVAM perdera vora 25.000 visitants en l’últim any, cosa que suposa una baixada de vora el 16% respecte a l’any anterior.

La internacionalització, però sempre basada en el teixit artístic local, serà altra de les prioritats de Blanca de la Torre. Així mateix, la sostenibilitat, en les seues quatre dimensions —l’econòmica, la mediambiental, la social i la cultural—, el patrimoni —tant l’actual com el del passat i el futur— i el territori seran les grans línies programàtiques que la nova directora de l’IVAM es proposa impulsar.

Més aliances i menys competitivitat

Pel que fa a la internacionalització, cal recordar que l'IVAM ha sigut un espai de referència en l'àmbit europeu en els últims anys, és partidària de treballar a partir de convergències, més que centrar-se en la competitivitat: “Estem en un moment de xarxes i aliances estratègiques, més que de competitivitat, per això m’interessa identificar quins altres centres poden establir sinergies amb l’IVAM”, avançava en Les notícies del matí.

D’altra banda, un altre dels propòsits que vol impulsar la nova responsable d’este espai museístic que té la seu al carrer Guillem de Castro de València és la transformació digital, tant internament, en la gestió del museu, però també externament, per a fer més accessible l’experiència als visitants.

Rescatar part de la col·lecció permanent de l’IVAM, que és molt àmplia, en dos sales, a més de reprendre les relacions amb les galeries i potenciar la producció d’artistes valencians, alguns “de primeríssima línia”, són uns altres dels objectius pels quals treballarà Blanca de la Torre en el seu mandat.

El que sembla quedar descartat, almenys per ara, és la nova seu del museu d’art contemporani al Parc Central de València. De la Torre no es planteja una subseu d’este espai en la mateixa ciutat, segons es desprén de les seues declaracions davant els micròfons d’À Punt.

No em centraré en el passat, cal mirar al front i pensar en possibilitats i alternatives

Respecte a altres assumptes que han entelat en els últims anys la gestió d’este museu d’art contemporani, com el malbaratament de fons públics, Blanca de la Torre no ha volgut endinsar-se: “No em centraré en el passat, cal mirar avant i pensar en possibilitats i alternatives. Ara mateix tenim tots els ingredients per a fer una meravellosa paella, fer-la entre tots, jo sols soc la cara visible que canalitza els departaments plens d’idees”.

Blanca de la Torre pren les regnes del museu després que este centre tinguera la direcció vacant durant vora un any, després de la dimissió de l’anterior directora, Nuria Enguita, després que des de la Conselleria de Cultura, amb Vicente Barrera al capdavant, demanara a la Fiscalia que investigara una donació d’Enguita a una fundació, cosa que després va quedar arxivada.

Ara, una vegada escollida per un concurs públic i ratificada pel Consell, Blanca de la Torre ha defensat el procés, que s'ha vist dilatat i, fins i tot, amb la suspensió del concurs per a evitar possibles perjuís, en atenció a una petició d'una de les parts. “Si s’ha fet d’eixa manera és perquè tenen confiança de com fer les coses”, deia en referència als responsables de la Generalitat.

També et pot interessar

stats