Nova filtració al Pentàgon: el secretari de Defensa va compartir dades militars en un altre xat de Signal amb dos familiars
Pete Hegseth, ja assenyalat pel Signalgate, va enviar informació sobre els plans d'atac al Iemen a través de l'aplicació en un grup on estaven la dona i el germà, segons revela The New York Times
El secretari de Defensa dels Estats Units, Pete Hegseth, no només va compartir els plans per a bombardejar posicions de la guerrilla dels houthis al Iemen el passat 15 de març en un grup de l'aplicació de missatgeria Signal en què per error s'havia inclòs un periodista. Este diumenge s'ha sabut que també va enviar missatges amb esta mateixa informació delicada del Pentàgon a un grup privat en què estaven dos familiars i un advocat. Ho ha revelat el diari The New York Times, que informa a partir de fonts anònimes que en este xat creat per ell mateix estaven la dona, el germà i el seu lletrat personal. L'esposa d'Hegseth, Jennifer, és una exproductora de Fox News, mentre que el germà, Phil, i l'advocat, Tim Parlatore tenen càrrecs al Departament de Defensa: el primer com a assessor i el segon com a comandant de la Marina.
Este nou escàndol revifa el que s'ha batejat com a cas Signalgate i llança encara més dubtes sobre l'actuació del cap del Pentàgon, així com del compliment dels protocols de seguretat en el maneig d'informació confidencial. La polèmica va esclatar a les acaballes de març, quan es va saber que el govern dels Estats Units va usar un xat de Signal per a intercanviar informació sobre bombardejos al Iemen sense reparar en el fet que erròniament s'havia convidat al grup un periodista —el director de la revista The Atlantic, Jeffrey Goldberg—, que va publicar les converses.
La notícia va sacsejar la cúpula del Pentàgon fins al punt de provocar el despatxament de tres funcionaris del Consell de Seguretat Nacional i la baixa administrativa de tres assessors del Departament de Defensa. A estes tres persones —Dan Caldwell, Darin Selnick i Colin Carroll— se les ha acusades de filtrar informació i, i ells es defensaren dissabte en una carta a través d'X en què recordaven el servei prestat al país i asseguraven entendre "la importància de la seguretat de la informació". "No se'ns ha dit per què exactament se'ns va investigar, si encara hi ha una investigació activa o si fins i tot va haver-hi una investigació real de filtracions des del principi", agregaren els assessors.
El xat del Signalgate va ser creat pel conseller de Seguretat Nacional, Mike Waltz, que va incloure per equivocació l'editor en cap de The Atlantic, però en este nou cas que s'ha conegut ara és el mateix Pete Hegseth el que aparentment va crear un segon xat en el qual estaven incloses diversos coneguts. Dins del grup hi havia una desena de persones del cercle personal i professional del secretari de Defensa, qui accedia utilitzant el telèfon personal, no el governamental, i que va compartir els horaris de vol dels avions militars que anaven a atacar als houthis, arreplega el Times.
Després de la notícia, l'exportaveu del Pentàgon John Ullyot, dimitit la setmana passada, va publicar un article d'opinió en Politico en el qual alerta d'"un mes de caos total" sota la direcció d'Hegseth, incloent-hi una "porga" de treballadors. L'alt funcionari ha dit que considera que esta dinàmica és una "distracció" per al govern estatunidenc.