La nova temporada de l'IVC a Castelló i Peníscola inclou més de 300 activitats
La programació del Teatre Principal farà gaudir de les arts escèniques a través del teatre, la dansa i el circ amb noms propis com Christina Rosenvinge, Joel Joan, Kiti Mánver, Carlos Hipólito o Josep Maria Pou
El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López Camps, acompanyat pel delegat territorial de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) a Castelló, Alfonso Ribes, ha presentat la nova temporada cultural 2022-2023 dels diferents espais de Cultura de la Generalitat a la ciutat de Castelló de la Plana (el Teatre Principal, l'Auditori, l'EACC i el Museu de Belles Arts) i a Peníscola, el Palau de Congressos, que inclou més de 300 activitats.
López Camps, ha destacat que per quantitat d'espais, propostes i pressupost (1,9 milions d'euros), les programacions fan que es vertebre realment la cultura en les comarques del nord.
La programació del Teatre Principal de Castelló farà gaudir de les arts escèniques a través del teatre, la dansa i el circ amb noms propis com Christina Rosenvinge, Joel Joan, Àngels Gonyalons, Sergio Peris-Mencheta, Kiti Mánver, Carlos Hipólito o Josep Maria Pou.
Algunes de les obres destacades són La infamia, Safo, Ladies Football Club, Mio Cid o Alma y palabra. San Juan de la Cruz, amb Adriana Ozores i Lluís Homar, que estrenaran temporada el pròxim 8 d'octubre.
També aquest trimestre, comptarà amb l'estrena absoluta d'una nova producció de l'IVC el pròxim 29 d'octubre amb Pau, de la dramaturga Mafalda Bellido, i amb la direcció de Gemma Miralles.
La dansa tindrà el seu protagonisme amb l'èxit internacional de la companyia de Manuel Liñán, ¡Viva! A més, coincidint amb el Dia Internacional de la Dansa, es representarà Mazùt, un espectacle imprescindible de la companyia Baro d'Evel, en el qual la dansa i el circ es fusionen per a donar lloc a una experiència inoblidable.
Pel que respecta a la programació familiar i les didàctiques, Ribes ha destacat l'oportunitat de gaudir de companyies com La casa flotante; Gorakada, amb El hombre que plantaba árboles, o Las Cotton de la companyia Anita Maravillas.
Auditori
L'Auditori presenta una completa temporada amb 30 concerts de clàssica, 8 de jazz o 40 espectacles i tallers familiars. En total, l'IVC programa en l'Auditori de Castelló més de 110 activitats al llarg de la temporada.
Dins de la proposta clàssica destaca l'Orquestra Simfònica de la Comunitat Valenciana, amb grans solistes internacionals, així com els diferents concerts protagonitzats per l'Orquestra Simfònica de Castelló.
A més, l'Auditori comptarà amb personalitats internacionals de primer nivell com Andrè Schuen, Vasily Pretrenko, Gustavo Gimeno, James Gaffigan, una de les més reconegudes violinistes d'Europa com és Isabelle Faust, o el veterà violinista Shlomo Mintz.
L'Auditori presenta algunes novetats dins de les activitats familiars, com "Bebesol", que programarà concerts per a nounats de 0 a 16 mesos, o "L'Auditori dels infants. Espai clàssic", un espai on poder crear, sentir, gaudir i deixar-nos portar per la música.
Museu de Belles Arts
El Museu de Belles Arts de Castelló amplia la seua programació més enllà de les propostes expositives. El mes d'octubre presenta la mostra sobre l'artista alacantí José Aparicio. Durant 2023, arribaran les exposicions de Vilagrasa o Arte en acción.
Figures com Mery Cuesta, Juan Arnau o Javier Sáez protagonitzaran una nova edició del cicle "Intercanvis. Club de cultura". Reconeguts artistes i personalitats de la cultura com Elvira Lindo o Pepe Viyuela estaran en el museu.
Dins dels actes de l'Any Fuster destaca l'activitat "Aforismats", que, jugant amb els aforismes de Joan Fuster, presentarà el mes de desembre una proposta teatralitzada a les sales del museu.
EACC
L' Espai d'Art Contemporani de Castelló comptarà amb dues grans exposicions. El pròxim 24 d'octubre tindrà lloc l'obertura de la mostra "La ciutat del transport" del reconegut artista Francesc Ruiz. Ruiz s'inspira en la Ciutat del Transport de Castelló i a partir d'aquest espai perifèric l'artista recrea un escenari en el qual es reflexiona sobre la distribució de mercaderies o la gràfica dels anuncis, i com aquesta genera paisatge urbà.
L'Espai d'Art comptarà amb jornades sobre identitats dissidents, videojocs i activitats relacionades amb les exposicions a partir del muntatge d'un curtmetratge, com l'activitat "Pensat i fet" de Mar Reykjavik, que tindrà lloc cada divendres.
L'altra de les grans mostres de la temporada serà la protagonitzada pel col·lectiu Yabi, format per Bea Ortega Botas i Alberto Vallejo, que arribarà el mes de febrer. Una mostra col·lectiva que reuneix els treballs d'artistes joves internacionals que exploren diversos punts de contacte entre la identitat i l'espai públic partint d'un qüestionament compartit de la representació.
Peníscola
El Palau de Congressos de Peníscola comença la segona temporada regular amb més activitats, que ampliaran la programació de teatre, música i cinema.
La programació presenta al voltant de 45 activitats en les quals estan obres com El beso de la mujer araña, Waterloo, amb Carles Alberola, Ramonets, Mio Cid, o els últims muntatges dels reconeguts Xavi Castillo o Eugeni Alemany. No faltaran altres noms propis de les arts escèniques com Eusebio Poncela, Alberto San Juan, José Luis Gómez, José Manuel Casany o Rebeca Valls.