Onil celebra la Nit dels Fatxos, una tradició nadalenca centenària
Es tracta d’un espectacle de foc i espart que s’ha transmés ininterrompudament de generació en generació
Un any més, el poble d’Onil, a l'Alcoià, va celebrar anit la tradicional Nit del Fatxos, un espectacle de foc i espart que ha passat de generació en generació des de fa centenars d’anys.
Cada 24 de desembre, les onilenques i els onilencs fan girar les tees amb què il·luminen els carrers i les places de la localitat de l’Alcoià. Grans i menuts participen en un costum pagà que amb els pas del temps passà a ser cristià. De fet, rodar les tees en cercle es considera un símbol d’adoració al sol, per la forma circular que genera el moviment.
Un dels moments més especials de la nit es visqué a la plaça Major, on es va celebrar el concurs de fatxos que atorga els premis en les categories de fatxo més gran, més menut, més artístic, participant jove i participant gran.
Els més veterans conten que el secret d’un bon fatxo és fer servir un espart verd i ben sec, agafat amb dies d’antelació a la mateixa serra d’Onil. Així, una vegada sec, el veïnat pot començar a confeccionar les tees des de bon matí, una activitat cada vegada més estesa entre la població. Al contrari del que es podria pensar, molta gent del poble sap fer fatxos.
I és que els pares ja s’encarreguen de transmetre la passió per aquesta festa tan particular a les noves generacions, per tal que la tradició dels seus rebesavis no es perda i continuem gaudint d’aquesta nit de Nadal plena de molinets de foc.