Paco Roca: "'La casa' és l'obra més personal que mai he fet"

Aquest 5 de març s'estrena en el Festival de Màlaga l'adaptació d'una de les novel·les gràfiques més populars del dibuixant valencià

GGS6oCkX0AA0cDt
Un dels primers pòsters promocionals de 'La casa' / Nakamura Films

El dimarts 5 de març s'estrenarà en la secció oficial del Festival de Màlaga La casa, una de les obres més reconegudes del dibuixant valencià Paco Roca. L'encarregat de portar a la gran pantalla la novel·la gràfica és un altre artista nascut al Cap i Casal: Álex Montoya, director de pel·lícules com Assemblea o Lucas. De la producció s'han encarregat Raw Producciones i l'empresa valenciana Nakamura Films (que fa unes setmanes va guanyar el Goya a la pel·lícula documental per Mentre siguis tu, de Claudia Pinto).

La casa —còmic publicat baix el segell d'Astiberri i disponible tant en valencià com en castellà— acompanya tres germans que tornen a la llar familiar on van créixer un any després de la mort del pare. Tots tres han de decidir si vendre-la o no, però quan comencen a desfer-se dels objectes que l'habiten des de fa anys, descobreixen que no és tan fàcil deixar arrere el passat.

La pel·lícula està protagonitzada per David Verdaguer, que ha sigut recentment reconegut com a millor actor principal en la darrera gala dels Premis Goya per posar-se en la pell del còmic Eugenio en Saben aquell. Completen el repartiment artístic Óscar De la Fuente, Luis Callejo, Olivia Molina, María Romanillos, Lorena López, Marta Belenguer, Jordi Aguilar, Miguel Rellán i Tosca Montoya.

Es tracta de la quarta adaptació audiovisual d'una obra realitzada pel guanyador del Premi Nacional del Còmic. Les dues primeres van ser Arrugues i Memòries d'un home en pijama per al cinema, mentre que la tercera, La Fortuna (basada en El tesoro del Cisne Negro), va ser adaptada a la televisió per Alejandro Amenábar.

Montoya: "És molt interessant veure el pas generacional"

"Jo crec que La casa és la història més personal que mai he fet", ens confessa el mateix Roca des del Saló del Còmic de València, que se celebra aquest cap de setmana a Fira València. El dibuixant recorda que només publicar la novel·la gràfica va rebre una telefonada de Montoya, en què li comunicava les seues intencions de fer una adaptació de l'obra. "En un primer moment em va semblar estrany que algú volguera convertir en pel·lícula una cosa tan personal", destaca.

"La col·laboració sorgeix a partir de la meua afició pels còmics i la fascinació per la novel·la gràfica de Paco", explica Montoya instants abans d'atendre una conferència al costat de Roca. "Em sembla que conta una experiència que tots vivim, viurem o hem viscut de xicotets", afegia.

"És molt interessant veure el pas generacional, que fem amb els records i objectes que venen d'altres generacions. Jo crec que aquesta experiència tan universal no s'havia fet abans d'una manera tan clara", assegura el director.

Per a Roca, és com reviure l'experiència de fer el còmic una altra vegada. "És molt emotiu veure com les coses que vaig dibuixar, que eren escenes amb el meu pare i altres persones, ara cobren vida amb actors. La veritat que és una emoció estranya d'explicar", revela el dibuixant.

La pel·lícula compta amb el finançament de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, l’Institut Valencià de Cultura i de l'Institut de Crèdit Oficial. També hi participen Ràdio Televisió Espanyola, À Punt Mèdia i CREA SGR, mentre que la distribució en cinemes serà a càrrec d'A contracorriente Films.

Algunes persones afortunades podran gaudir en primícia de la pel·lícula aquesta mateixa setmana a Màlaga, però la resta haurem d'esperar fins al pròxim 1 de maig, data d'estrena de la pel·lícula en cines comercials, per a poder reviure una de les obres més populars de Paco Roca en pantalla gran.

També et pot interessar

stats