Paco Roca, Gran Premi de Còmic Barcelona per la seua "brillant carrera"

L'il·lustrador valencià ha assegurat sentir-se "aclaparat" en arreplegar el premi

Paco Roca durant la Comic-Con de San Diego 2019
Paco Roca (arxiu) / À Punt NTC

L'il·lustrador valencià Paco Roca ha guanyat este divendres el Gran Premi de Còmic de Barcelona "en reconeixement de la seua brillant trajectòria", en una edició en la qual també s'ha premiat Jaime Infante i Javier Marquina amb el premi a la millor obra espanyola per Dum Dum, editat per Autsaider Còmics.

En la gala de lliurament, en una carpa abarrotada instal·lada enmig del recinte del certamen, Roca ha assegurat sentir-se "aclaparat" en arreplegar el premi, malgrat ser un dels dibuixants més reconeguts del panorama espanyol.

"Em fa molta il·lusió este premi. La primera vegada que vaig vindre al saló, el vaig fer com a aficionat; llavors era per a mi com la fàbrica de xocolate de Willy Wonka, un lloc meravellós on estava el que més estimava: els còmics i els qui els fabricaven. Jo volia estar en l'altre costat, fer-los, i van passar anys fins que ho vaig aconseguir. Hui em continua aclaparant que els lectors facen cues perquè els firme un llibre", ha dit emocionat.

Roca ha tingut paraules de record per als autors que li han precedit en el premi: "Persones importantíssimes que m'han fet ser autor i també els editors que van confiar en mi, La Cúpula i Astiberri, la meua família. Fer còmic és una cosa solitària, et poses en la teua bambolla i només el meu editor, Javier Zalbidegoitia, és l'única persona que hi posa un poc el cap i comparteix eixa soledat", ha contat.

Encara que Paco Roca (València, 1969) ha focalitzat el seu treball en el món dels còmics, compagina esta activitat amb la il·lustració i les xarrades i tallers. Nom clau de les vinyetes a Espanya, ha popularitzat el mitjà en lectors de diferents edats i gèneres: des del costumisme còmic a la memòria històrica, les relacions familiars o, fins i tot, el còmic d'aventures, amb títols traduïts en una dotzena de països.

Entre els seus llibres, que publica l'editorial Astiberri, destaquen obres com a Regreso al Edén, La casa o El abismo del olvido. En els seus quasi trenta anys de carrera, ha rebut nombrosos guardons dins i fora d'Espanya; entre ells, el Premi Nacional del Còmic 2008, el Goya al millor guió adaptat per Arrugas (2011), el Inkpot Award en la Comic-Con de Sant Diego (2019) o el Eisner 2020 a la millor obra estrangera.

El palmarés d'esta edició el completen La pequeña genia y el monstruo del valle, d'Álvaro Ortiz (Astiberri), millor obra infantil; Nocéano 3. Fisuras, d'Efa, millor obra juvenil; Fanerozoico 3, millor fanzine i Entre Enfermas de María Jiménez, premi votació popular.

El jurat dels guardons ha reconegut, a més, Els Pizzlys, de Jeremie Moreau —Norma Editorial en castellà i Editorial Finestres en català— com a millor obra estrangera publicada a Espanya; també Clara de Frutos amb el premi Miguel Gallardo com a millor autora revelació, gràcies a la seua obra Vanguardia es una mujer (Norma), en una edició en què totes les candidates eren dones. "Estic molt contenta, sobretot perquè totes les candidates érem dones, que és un gran pas", ha dit.

També et pot interessar

stats