La Cremà posa punt final a unes Fogueres de “rècord absolut”

La palmera, des del Benacantil i amb el castell de Santa Bàrbera de testimoni, ha donat el tret d’eixida a la nit gran de les festes d'Alacant

Cremà de la foguera oficial d'Alacant / À Punt NTC

La ciutat d’Alacant s’acomiada esta nit de les festes de Fogueres amb la Cremà, botant foc als 178 monuments que han plantat les 89 comissions arreu de la ciutat. Com cada any a les 12 de la nit, la muntanya del Benacantil, amb el castell de Santa Bàrbera de testimoni, s'ha convertit en l'escenari des d'on s'ha disparat la monumental palmera. L'espectacle, enguany a càrrec de la Pirotecnia Ferrández, ha anunciat l’inici del ritual del foc.

Seguidament, els primers monuments que s'han cremat són l’oficial i l’oficial infantil, ubicats a la plaça de l’Ajuntament. Es tracta de les obres "Llegendes alacantines", la número 17 que fa l’artista Pedro Espadero, i la infantil, amb el lema "Llum d’Alacant", de Sergio Gómez. Les belleses del foc, Alba Muñoz i Martina Lloret, han sigut les encarregades d'encendre les traques per a cremar els monuments i que han donat el tret d’eixida perquè la resta de fogueres també siguen devorades per les flames.

La cremà de la resta de les fogueres s'ha dividit en torns orientatius. Així, el primer torn horari venia després del llançament de la primera palmera, el segon al voltant de la 1:30 i el tercer, a partir de les 3:00 hores. En la Secció Especial, a mitjanit també han cremat les fogueres El Baver - Els Antigons, Sèneca-Autobusos, Les Carolines Altes i Diputació-Renfe. A la 1:30 ha arribat el torn de Florida-Portatge —guanyadora del primer premi— Port d'Alacant, Sagrada Família, Florida - Plaça de la Vinya i La Ceràmica. Només Polígon de Sant Blai veuria a les 3 de la matinada com quedava reduït a cendres el seu monument.

En el ritual de la nit del 24 tampoc no ha faltat la refrescant tradició de la banyada. A pesar que no ha sigut una nit especialment càlida —les temperatures rondaran els vint graus—, els espectadors de la Cremà no han deixat de banyar-se per l’aigua que han llançat els bombers quan sufoquen les flames. Com a novetat d’enguany, l’aigua l’han tintada de color verd, com a part d’una campanya de l’Ajuntament i Ecovidrio amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de reciclar el vidre i el compromís que hi tenen les Fogueres de Sant Joan. 

De fet, els bombers han protagonitzat la polèmica que enguany ha envoltat les festes, ja que havien advertit l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, que, si no negociaven una millora de les condicions, anaven a la vaga. Finalment, les dos parts han arribat a un acord in extremis i el mateix Barcala ha anunciat que el dia 26 començaran a negociar un sistema per a establir un nou decret de serveis especials de Fogueres.

Unes Fogueres de "rècord absolut"

Sobre l’afluència de gent, en declaracions a À Punt, la regidora de Festes de l’Ajuntament d’Alacant, Cristina Cutanda, ha volgut deixar clar que han sigut unes Fogueres de “rècord absolut”, amb vora un milió de persones que han visitat Alacant cada dia. Unes xifres que ha atribuït a la coincidència dels dies grans amb el cap de setmana i un oratge estable. “Han sigut unes festes multitudinàries. Estem molt contents d’obrir les portes d’Alacant a aquells que les volen gaudir”, ha assenyalat. 

A la Marina Alta també han dit adeu a les Fogueres. A Xàbia la segona jornada de cavalcada de carrosses donarà pas a la cremà de la foguera infantil a la placeta del Convent a les 22:00 hores, mentre que la foguera central cremarà a les 0:00 hores a la plaça de la Constitució, amb un castell piromusical de focs artificials. A Guardamar del Segura han programat la Cremà per a la 1 de la matinada i també diran adeu a les festes amb una revetla. 

Programació especial en À Punt

À Punt ha cobert en directe la nit més màgica d’Alacant. Des de les 21:45 hores, Ferran Cano i Berta Báidez han estat a la plaça de l’Ajuntament per a narrar la cremà de la foguera de la ciutat, mentre que Gemma Juan i Joan Espinosa han contat la cremà de la foguera guanyadora del primer premi de la Secció Especial, Florida-Portatge.

Un gran desplegament tècnic, de més de seixanta professionals, dos unitats mòbils i dos drons, han estat repartits per la ciutat d’Alacant, Sant Joan d’Alacant, Torrevella (Baix Segura), Guardamar del Segura i Xàbia (Marina Alta), on també han viscut la cloenda de la setmana gran de les seues festes. 

Comença el concurs de focs artificials

Esta nit es posarà el punt final a les Fogueres, però la pólvora continuarà present a la ciutat fins al dia 29. Des de demà dimarts fins dissabte tindrà lloc el concurs de focs artificials, amb espectacles que es dispararan cada nit des de la platja del Cocó. A més, previ a l’últim tret del concurs, els festers podran gaudir de la desfilada del Cos Multicolor, que eixirà de la plaça dels Estels a les 20:00 hores i recorrerà l’avinguda d’Alfons X el Savi. 

També et pot interessar

stats