Paloma Sánchez Garnica, Premi Planeta 2024 per 'Victoria'

Beatriz Serrano ha quedat finalista amb l'obra Fuego en la garganta

La guanyadora del Premi Planeta 2024, Paloma Sánchez-Garnica i la finalista, Beatriz Serrano
La guanyadora del Premi Planeta 2024, Paloma Sánchez-Garnica i la finalista, Beatriz Serrano / Grupo Planeta

Paloma Sánchez-Garnica ha guanyat el 73 Premi Planeta de Novel·la del 2024, amb l'obra Victoria. L'autora s'havia presentat sota el pseudònim Anna Ajmátova, amb l'obra (sota pseudònim) Buenas noches y buena suerte. En l'any 2021, esta autora ja va ser finalista amb l'obra Últimos días en Berlín, el mateix any que va guanyar Carmen Mola.

Com a finalista ha quedat la novel·la Fuego en la garganta, de Beatriz Serrano. S'havia presentat sota el pseudònim Eutròpio, amb el títol (també sota pseudònim) Milagro.

El guardó està dotat amb un milió d'euros per al guanyador i 200.000 euros per a l'obra finalista. En total, s'hi havien presentat 1.070 originals, dels quals s'han seleccionat deu finalistes.

El premi, coincidint amb el 75 aniversari del Grupo Planeta, s'ha lliurat este dimarts a la nit al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona. Al sopar que ha seguit a l'entrega de premis han assistit més d'un miler de persones.

A la vetlada literària estaven convidats diversos autors i autores, com María Dueñas, Dolores Redondo, Pilar Eyre, els tres homes darrere del pseudònim Carmen Mola i Boris Izaguirre; a més, estava el cantant de Love of Lesbian, Santi Balmes, i més rostres coneguts de la televisió i la ràdio com Sonsoles Ónega (guanyadora l'any passat), Matías Prats, Mónica Carrillo, Roberto Leal i Julia Otero.

Primer acte en huit anys amb la presència d'un president de la Generalitat de Catalunya

En l'acte han estat presents, a més del president del grup, José Creuheras, els reis d'Espanya, Felip VI i Letícia. També els hi ha acompanyat el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, un detall destacable, ja que és la primera vegada des de l'any 2016 que un president autonòmic català acudeix a la gala.

Així mateix, estava present el ministre de Cultura, Ernest Urtasun; el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. A banda, hi han acudit l'expresident de la Generalitat de Catalunya, José Montilla i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret.

Hi han acudit també el president de Pimec, Antoni Cañete, i el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, entre altres autoritats.

També et pot interessar

stats