La passió cobra vida als carrers valencians
Vinaròs, Gandia, Sagunt, Vila-real, Ondara o Benetússer són alguns dels municipis que han avançat la Setmana Santa amb les primeres representacions vivents
Nombrosos pobles del territori valencià ja han reviscut els últims moments de la Passió de Crist, tot i iniciar-se aquest dilluns la Setmana Santa. Ha sigut sobre els escenaris, en molts casos reals, de pobles com Vinaròs, Gandia, Sagunt, Vila-real o Ondara, en què els actors amateurs han donat vida a aquesta tradició que, any rere any, torna a concentrar centenars d'espectadors.
Vinaròs era la ciutat amfitriona de la representació que cada any organitza l’associació cultural Nova Jerusalem. El veïnat de Borriol interpretava la passió per primera vegada fora del seu poble per a celebrar el dècim aniversari de la declaració d’interés turístic provincial. La representació de Borriol és la més antiga de les comarques del nord i es representarà, de nou, Dijous Sant als escenaris habituals d'aquest municipi de la Plana Alta.
Més al sud, a Vila-real, més de 2.500 persones seguien la representació del Laquima Vere, una representació trencadora dels últims moments de la vida de Crist, “una manera diferent d’apropar-se a la passió”, com apuntava Leandre Escamilla, director de Xarxa Teatre. Aquesta escenificació fusiona “el pla musical, l’actoral i el videogràfic”, com exposava a À Punt Alfredo Sanz, compositor i director musical d’aquesta representació.
Sagunt també ha sigut una altra de les ciutats on els personatges bíblics han cobrat vida per a representar els últims dies de la vida de Crist. La Passió en Viu, que es representava des de fa més d’un segle a la ciutat, s’havia perdut, però els actors l’han recuperada fa una vintena d’anys i el cap de setmana, de nou, la van representar al centre històric de la ciutat i al calvari.
A Benetússer, per la seua banda, també s’han representat les dues primeres escenes de la representació de la Passió, que enguany compleix 75 anys. La resta s'interpretaran dijous, divendres i dissabte, com és costum. Es dona la circumstància que en aquest municipi de l'Horta Sud la representació es fa en diversos dies, coincidint amb les celebracions religioses.
Gandia també celebrava el cap de setmana el tradicional viacrucis vivent de la zona de Santa Anna, que posen en escena més de cent confrares durant més de tres hores. La representació atrau no sols veïnat de Gandia, sinó també els nombrosos turistes que ja passen les vacances al cap de comarca de la Safor, que enguany estrena la declaració d’interés turístic nacional per a la seua Setmana Santa.
D'altra banda, Ondara vora huitanta persones van interpretar aquest cap de setmana, en valencià, la Passió per set ubicacions del municipi. Aquesta tradició, que se celebra des de fa trenta anys, es representava inicialment en espais tancats, però en constatar-se una major participació tant d’actors com de públic, es va traure al carrer.