Directes
Ara en la televisió
ZOOM
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Pedreguer celebra la segona Trobada d'Artistes i Creadores Feministes de la Marina Alta

L'encontre, amb tallers, actuacions i micro obert, busca crear un registre amb els serveis i productes que ofereixen les participants

Una cinquantena d'artistes reivindiquen el paper de les dones creadores a Pedreguer / À Punt NTC

La Trobada d'Artistes i Creadores Feministes de la Marina Alta torna aquest dissabte a Pedreguer amb la segona edició, després que la primera se celebrara el juliol de l'any passat.

Així, l'Ajuntament de Pedreguer i la Mancomunitat de Serveis Socials de la Marina Alta (MASSMA), han organitzat aquesta jornada que respon a una demanda de les artistes feministes de la comarca, amb l'objectiu de compartir un espai en comú, reflexionar, teixir xarxa, i també reivindicar més presència de les dones en el sector cultural.

Les activitats es duran a terme al Rocòdrom de Pedreguer i començaran a les 11 del matí amb la benvinguda. La programació arranca a les 11:30 amb "Qui som, què fem i què volem", un taller grupal dinamitzat per l'Argila, per a identificar necessitats, recursos i dificultats.

A la 13:30 es representarà l'espectacle de dansa contemporània DOCE Cia Sybaila Astrodanza, interpretat per Sybila Gutiérrez. En acabar la pausa per a dinar, a les 16:00, hi haurà un espai de micro obert a la Faràndula, on participants de qualsevol disciplina artística estan convidades a presentar-se i a parlar des de la seua experiència.

Més tard, a les 17:30, hi haurà una taula de debat sobre "Experiències, art i feminisme", moderada per Irene Ballester i enfocada en les dones artistes en el món rural, on participa el col·lectiu Dones Artistes Rurals (DAR) i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (MACMA). Per posar punt final a aquesta jornada, Estela Malonda actuarà en un concert de cloenda a les 19:30.

Cartell promocional de la trobada a Pedreguer (Marina Alta) / Ajuntament de Pedreguer

Art feminista des de la ruralitat i el valencianisme

Amb la segona edició, l'organització dona continuïtat a la primera trobada, a la qual van assistir unes cinquanta artistes d'arreu de la comarca. Enguany, la finalitat és anar un pas més enllà i fer un mapatge per a crear un registre amb tots els serveis i productes que ofereixen les artistes.

"Ens vam trobar amb el fet que les artistes feministes de la Marina Alta no es coneixien entre elles", explica Carme Ivars, tècnica d'Igualtat del consistori. Per això "es crearà un mapa de recursos que es publicarà al web del projecte quan estiga completat", a través del qual es podrà "crear una xarxa d'artistes de qualsevol disciplina" per a compartir experiències i projectes i reivindicar la figura de l'artista rural. La cita, assenyala Ivars, també sorgí de la necessitat de donar un espai a les creadores més enllà del "8 de març o el 25 de novembre".

En aquest aspecte coincideix Irene Ballester, historiadora de l'art, que també participa en el projecte. "Sembla que sols es recorden de nosaltres en aquests dies temàtics", lamenta, "però el feminisme és transversal i és el nostre treball, no estem només per a complir una quota".

Ballester també insisteix en la intenció de la jornada per apostar per la cultura als pobles, des d'una perspectiva feminista i en valencià, especialment en els pobles de la Marina Alta "que estan molt vinculats al turisme", però on "no s'ha d'oblidar que hi ha gent que viu tot l'any". Un projecte que, a més, es presenta ideal perquè s'extrapole a altres comarques i impulsar així l'art feminista rural en tota la Comunitat Valenciana.

la Marina Alta Feminismes

També et pot interessar