Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
L'HORA FOSCA-PÒDCAST (reemissió)

Pinedo reviu les antigues carreres dels llauradors a cavall amb les Corregudes de Joies

Els genets recorreran 700 m vora mar, muntats a pèl al llom dels animals. La competició s'allargarà des d'este dimarts a la vesprada fins a dijous

Corregudes Joies / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 d'agost 2024 - 14:37 Actualitzat: 13 d'agost 2024 - 08:31

L’arena de la platja de la Creu de Conca del sud de València, a la pedania de Pinedo, es retroba amb les tradicionals Corregudes de Joies, en què els genets reviuran l’antic costum dels llauradors de l’horta de competir per a veure qui tenia, d’entre els que empraven en les tasques al camp, el cavall més ràpid. Es tracta d’una tradició amb més de 150 anys d'història que, des d’este dilluns a la vesprada i fins dijous, concentraran milers d’espectadors que seguiran de prop esta particular tradició de Pinedo.

En les Corregudes de Joies, els genets, que han de ser majors de setze anys, protagonitzen vora mar duels eliminatoris amb els seus cavalls, que galopen durant 700 m, com apunten des del consistori. Estes carreres històriques coincideixen amb la Festa Grossa de Pinedo, en honor a la Mare de Deu del Roser.

L’origen d’esta tradició es remunta a fa segle i mig. En aquells temps, els llauradors de l’Horta Sud de València es reunien sobre l’arena per a competir i veure qui tenia l’honor de tindre l’animal més veloç. Ara, la figura de l'agricultor i el cavall de cultiu han estat substituïdes per cavalls de muntar i joves genets i amazones. També ha variat la ubicació de les curses, que ara se celebren a la platja per la seua extensió.

Trilogia de competicions

Així, per a reviure la tradició, l’Associació de Corregudes de Joies i Sant Antoni Abat de Pinedo ha organitzat una nova edició de les Corregudes de Joies. Dilluns a la vesprada es van pesaran els animals i els genets van poder fer els primers entrenaments. Des d'este dimarts i fins al dijous, cada vesprada a les sis se celebraran les corregudes. L'última jornada acollirà el lliurament de trofeus i una degustació popular d'orxata.

A pesar de l’evolució de la festa, des de l’Ajuntament de València recorden que estes carreres conserven “l’esperit de desafiament, competitiu de fa segle i mig”, com aclareixen. “Els cavalls es munten a pèl, sense cadira, només amb les regnes per a garantir la seguretat del públic que anima el recorregut i la del genet”, detallen fonts municipals.

Així mateix, es conserva la joia, el mocador de seda amb una corona de llorer que els participants en la carrera llueixen al coll a manera de distintiu i que, antigament, es regalava a l'estimada quan s'acabava la carrera.

Des de l’ajuntament remarquen que esta tradició —que abans també es mantenia a localitats del sud de València, però s’ha anat perdent— s'ha adaptat com a poques tradicions als nous temps, amb el respecte a l'animal i el protagonisme de la dona com a referents d'esta evolució.

El 2022, la Generalitat va declarar les Corregudes de Joies Festa d’Interés Turístic Provincial en considerar que fomentaven el desenvolupament cultural, social, esportiu i artístic, així com els valors d’esforç, la germanor, la disciplina, el respecte al medi ambient i els animals.

València Festes

També et pot interessar