La possible tornada d'Edmundo González a Veneçuela calfa la presa de possessió

El líder opositor insisteix que va guanyar ell les eleccions i no Maduro, mentre que el chavisme avisa que el detindrà si entra en el país

Edmundo González este dissabte a Montevideo, Uruguai
Edmundo González este dissabte a Montevideo, l'Uruguai / EFE/ Gastón Britos

La primera setmana completa del 2025 comença amb els ulls posats a Veneçuela pel que fa al panorama internacional. Este divendres, 10 de gener, tindrà lloc la presa de possessió del president del país després de les eleccions de l'estiu passat, qüestionades per gran part de la comunitat internacional i amb un resultat encara disputat. El chavisme encarnat per Nicolás Maduro, l'actual president, s'atribueix oficialment la victòria en les urnes a pesar de les actes arreplegades per l'oposició, validades pels organismes independents i que donen com a guanyadora la coalició liderada per Edmundo González Urrutia.

Este diumenge, el president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Jorge Rodríguez, ha proposat sol·licitar l'arrest immediat del líder opositor si arriba a posar un peu al país. Fa setmanes que l'al·ludit, exiliat a Espanya i recentment immers en una gira per diversos països sud-americans per a recaptar suports a la seua causa, anuncià que es desplaçaria per a participar en la investidura presidencial perquè es considera el guanyador legítim dels comicis i denuncia que Maduro ha comés frau.

En un missatge a través de la xarxa social X, González Urrutia ha instat les forces armades a superar "els reptes" que enfronta el país i a defensar la sobirania popular, que —ha assegurat— va quedar patent en les eleccions del passat juliol. Així, ha recordat als militars la comesa que tenen, d'acord amb el mandat constitucional. "Segons la Constitució del 1999, promoguda per Hugo Chávez Frías, el 10 de gener, per la voluntat sobirana del poble veneçolà, jo he d'assumir el rol de comandant en cap, amb la responsabilitat de protegir les nostres famílies i dirigir els esforços cap a un futur de benestar i prosperitat per a tots els veneçolans", ha manifestat, reivindicant la victòria.

L'oficialisme chavista, través de Jorge Rodríguez, ha informat que el parlament veneçolà declararà persones non grates la comitiva d'expresidents llatinoamericans que s'han oferit a acompanyar González Urrutia per a la presa de possessió. En concret, parlava de cinc exmandataris: Felipe Calderón i Vicente Fox (Mèxic), Jorge Quiroga (Bolívia), Mario Abdo (el Paraguai) i Mireya Moscoso (Panamà). "Que s'atrevisquen a entrar-hi perquè vegen que parlem de defensa de la pàtria, de defensa del territori i de defensa de la vida", ha manifestat Rodríguez, que ha recordat que "si un estranger ingressa sense l'autorització deguda", es considerarà "un acte d'invasió".

Al desembre, l'expresident colombià Andrés Pastrana va declarar a Radio Caracol que havia proposat a un grup d'expresidents fer costat al líder opositor González Urrutia en l'objectiu d'assumir la presidència de Veneçuela. Pastrana és un dels exmandataris que conformen el grup Iniciativa Democràtica d'Espanya i les Amèriques (IDEA), diversos integrants del qual van intentar viatjar a Veneçuela al juliol, convidats per l'oposició. Finalment no pogueren perquè l'executiu de Maduro va vetar l'entrada de l'avió en què tenien previst volar.

Recentment, la panamenya Moscoso va informar que nou líders de la IDEA acompanyaran González Urrutia en la gira internacional per a buscar suports de cara a la investidura presidencial del 10 de gener a Veneçuela. Encara que la reelecció de Maduro ha rebut crítiques de la comunitat internacional, principalment per falta de proves del Consell Nacional Electoral (CNE) que avalen el triomf, totes les institucions del país —incloses les Forces Armades— secunden el líder chavista i veuen els membres de la coalició opositora com a colpistes que pretenen prendre el poder a la força.

Reunió amb Biden

González Urrutia prossegueix este dilluns la gira iniciada dissabte per a recaptar suports del continent americà i es reuneix amb el president dels Estats Units, Joe Biden, segons ha confirmat a l'agència EFE una font oficial coneixedora de la logística de la visita. La parada a Washington DC és la tercera, després d'entrevistar-se amb el president argentí Javier Milei i l'uruguaià Luis Lacalle Pou.

En una roda de premsa a Buenos Aires, González Urrutia va dir que l'agenda als Estats Units estava encara per definir, però sí que contemplava "reunions amb els líders polítics representats en el Congrés" i una "conversa" amb Biden. I va agregar que esperava "definicions respecte a les noves autoritats", en ser consultat sobre una eventual trobada amb Donald Trump, qui assumirà la presidència el 20 de gener.

També et pot interessar

stats