Per què el Prado compra per més de 100.000 euros una obra de denúncia social de Fillol?

La pinacoteca més gran d'Espanya adquireix 'El sàtir', una obra de principis del segle XX del pintor valencià, que en l’Exposició Nacional es va retirar per "immoral"

Quadre Fillol

Una escena de denúncia que, tot i haver-se pintat fa més d’un segle, evidenciava una realitat silenciada aleshores i encara present en la nostra societat. És la que recollia El sàtir, el quadre del valencià Antoni Fillol (València, 1870 - Castellnou, 1930), en la qual va reproduir una xiqueta en una roda de reconeixement per a identificar el seu violador, i que ara ha passat a mans del Prado. La pinacoteca madrilenya ha adquirit aquest oli de l’artista valencià, que es va convertir en centre de la polèmica el 1906, quan va ser retirat de l’Exposició Nacional per ser considerat “immoral”. Serà la setena obra d’aquest pintor nascut a València que s’exposarà a la pinacoteca madrilenya.

És precisament l'explicitat de l’escena, pintada el 1906, el que fa aquest quadre diferent de molts de l’època, tal com apunten des del Prado. En l’oli apareix una xiqueta que, amb gest de timidesa i por, mira de reüll una filera d’homes, que suposadament han abusat d’ella. Amb la menor, agafant-la pel muscle en actitud de suport, està un home de cabell blanc –el seu avi– que l’agafa pels muscles i la convida a mirar els que suposadament l’havien agredit sexualment perquè n'identifique el culpable.

El director adjunt de Conservació i Investigació del Museu del Prado, Andrés Úbeda, apuntava que escenes tan explícites com aquesta, de denúncia social, no apareixien sovint a principi del segle XX: “No són freqüents en la pintura espanyola de principis del segle XX manifestacions tan descarnades d'un problema sobre el qual l'art havia decidit tancar majoritàriament els ulls”, afirma.

Custodiat al Belles Arts de València

Aquesta raó és la que ha motivat que la pinacoteca més important d’Espanya i una de les referents al món haja adquirit, per 110.000 euros, aquesta obra de denúncia social. Fins ara, El sàtir s'exposava al Museu de Belles Arts de València, on l'havia depositat la família i fins i tot s'havia sotmés a un procés de restauració. Ara, ha sigut la família d'Antoni Fillol la qui ha tancat la venda de l'obra amb el Prado.

Va abordar un assumpte considerat inacceptable per al jurat de l'Exposició Nacional d’eixe any, de la qual va ser expulsat juntament amb altres autors Museu del Prado

Fillol va abordar en 1906 un assumpte considerat "inacceptable per al jurat de l'Exposició Nacional d’aquell any, de la qual va ser expulsat juntament amb altres autors", recorda el museu. La pintura, segurament inspirada en una notícia real, va ser creada per a ser exposada en aquella exposició i, en aquesta, el pintor valencià “va assenyalar clarament víctimes, botxins i funcionaris avorrits, als quals ni tan sols el tractament desesperat de Fillol aconsegueix commoure", detalla el Museu del Prado.

L'obra va ser considerada “immoral”, retirada de l'Exposició Nacional i finalment es va exhibir al Centre Valencià de Madrid.

El museu madrileny passa ara a ser el propietari de l’obra del pintor, però no és la primera vegada que El sàtir s’exhibeix entre els murs del museu. Fa tres anys, aquest quadre ja va formar part de l’exposició “Convidades. Fragments sobre dones ideologia i arts plàstiques a Espanya (1833-1931)”.

D'ací a uns mesos, després d’un lleuger procés de restauració, El sàtir es mostrarà a les sales de pintura dels segles XIX i XX, amb pintures "que comparteixen aquesta mateixa sensibilitat crítica de caràcter social o polític" i es confrontarà "amb altres de to més acomodatici amb les convencions socials", avancen des del Museu del Prado.

Les set obres del pintor que atresora el Prado

La idea del Prado és que el quadre d’Antoni Fillol es puga entendre en el seu context històric. Serà la setena obra de l'autor valencià en els fons de la pinacoteca. Abans d'El sàtir, aquest espai museístic va incorporar La glòria del poble, La defensa de la barraca, La bèstia humana, Els amics de Jesús, La rebel i l'Autoretrat, segons les dades del seu web.

El Museu del Prado té previst exhibir aquesta obra de principis del segle XX en la mostra temporal que s'obrirà a finals de maig de 2024 sobre art social i que tindrà cinc quadres de Fillol. 

També et pot interessar

stats