Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

‘La societat de la neu’ arrasa en els Goya i guanya dotze guardons, inclòs el de millor pel·lícula

La producció amb segell valencià 'Mentre siguis tu' s'emporta el premi a millor llargmetratge documental

J. A. Bayona recull el premi a millor director per 'La societat de la neu' / Europa Press

La societat de la neu, el film de J. A. Bayona que narra la història real dels jugadors de rugbi que van sobreviure més de dos mesos perduts al cor dels Andes, arrasa en la 38a edició dels Premis Goya i s’emporta un total de dotze guardons, entre els quals hi ha el de millor pel·lícula i millor director. Completen el palmarés els premis a millor música original, millor actor revelació, millor direcció de producció, millor direcció de fotografia, millor muntatge, millor direcció d'art, millor disseny de vestuari, millor maquillatge i perruqueria, millor so i millors efectes especials.

20.000 espècies d'abelles, la pel·lícula sobre la infància d'una xiqueta trans guanyadora d'un Os de Plata en la Berlinale i dos premis Feroz, acudia a la gala com la gran favorita de la nit amb un total de quinze nominacions. Però, finalment, s'ha hagut de conformar amb tres capgrossos: millor direcció novella i millor guió original per a Estibaliz Urresola Solaguren i millor actriu de repartiment per a Ane Gabarain.

La major part de les candidatures valencianes se'n van de Valladolid amb les mans buides, però les productores valencianes Sin Rodeos Films i Nakamura Films està d'enhorabona: Mentre siguis tu, de la veneçolana establerta a València Claudia Pinto, s'emporta el premi a millor llargmetratge documental.

Els encarregats de presentar la gala han sigut els Javis i Ana Belén, que han iniciat la festa del cine espanyol amb un clam contra els abusos masclistes presents en la indústria, especialment després que hagen eixit a la llum presumptes actes de violència sexual perpetrats pel director Carlos Vermut. A més, al llarg de la cerimònia han actuat diversos artistes com David Bisbal, Sílvia Pérez Cruz i Amaia.

Guardons principals per a Bayona, Alterio i Verdaguer

La pugna pel premi a millor direcció només admetia dos possibles noms: Víctor Erice per Cerrar los ojos i J. A. Bayona per La societat de la neu. Però finalment el realitzador català ha guanyat la contesa, gràcies a una pel·lícula que ha sigut tot un èxit de crítica i públic i que encara amb més energia la carrera final per a fer-se amb l'estatueta daurada en la pròxima gala dels Oscars.

Com era d'esperar, el premi a millor direcció novella ha sigut per a Estibaliz Urresola Solaguren, que ha sorprés tothom amb el debut cinematogràfic. Ha conclòs el seu discurs fent menció a la guerra a Gaza i manifestant "la importància d'anomenar les coses pel seu nom", en referir-se al conflicte bèl·lic com un "genocidi", que ha demanat que detinguen els governs.

Per altra banda, els premis a les millors interpretacions han parat a mans de qui sonaven més fort en les apostes. L'entregada actuació de Malena Alterio en Que nadie duerma l'ha portat directament a guanyar el primer Goya, mentre que la metamorfosi de David Verdaguer en Eugenio a Saben aquell el recompensa amb el reconeixement a millor actor principal de l'any.

Completen el palmarés artístic la mencionada Ane Garabain com a actriu de repartiment per 20.000 espècies d'abelles, José Coronado com a actor de repartiment per Cerrar los ojos, Janet Novás com a millor actriu revelació per O corno i Matías Recalt com a millor actor revelació per La societat de la neu.

'Mentre siguis tu', el premiat documental amb producció valenciana

Encara que no ha pogut ser per a gran part de les nominacions valencianes, l'equip de Mentre siguis tu (en què participava les productores valencianes Sin Rodeos Films i Nakamura Films) s'embutxaca el guardó a millor llargmetratge documental. Per altra banda, l'homònim documental en format curt de producció valenciana, Una terapia de mierda, es queda a les portes d'obtindre el seu tercer gran premi, després de guanyar el Berlanga i el Feroz.

El premi per a millor curtmetratge d'animació, en què figuraven tres propostes amb segell valencià (Becarias, Todo bien Todo está perdido) ha recaigut en To bird or not to bird, mentre que en el categoria de millor curtmetratge de ficció, en la qual competia Cartas de mi madre para mi hijo, produïda per la valenciana María Zamora, el cabut ha sigut per a Ava.

En la carrera pel guardó a millor llargmetratge d'animació també corrien dos valencians: el productor Toni Novella per Mòmies, i el director i dibuixant Javier Mariscal per Dispararen al pianista. Però en aquest cas totes les apostes situaven com a guanyadora Robot Dreams, de Pablo Berger, especialment després de la nominació a l'Oscar. Predicció que finalment s'ha vist complida.

L'alzirenc Arnau Bataller, nominat per la música original per La paradoja de Antares, i Sarai Rodríguez, nominada pel maquillatge i la perruqueria de Valle de sombras, tampoc aconsegueixen guanyar el Goya, que ha recaigut en tots dos casos per a La societat de la neu.

Goya d'Honor i Goya Internacional

El Goya d'honor d'enguany ha sigut per a l'històric director de fotografia, restaurador fílmic i investigador Juan Mariné, que ja supera els 102 anys. L'acadèmia del cine espanyol destaca "la seua completa dedicació al cine durant més de huitanta anys de trajectòria". L'encarregat de recollir el premi ha sigut el seu amic José Sacristán.

L'actriu estatunidenca Sigourney Weaver, per altra banda, ha acudit a la gala per a recollir el premi Goya Internacional. La protagonista d'Alien ja va rebre en el 2016 el premi Donostia en el Festival de Sant Sebastià i és la tercera actriu que rep aquest guardó per part de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya, després d'haver reconegut la trajectòria de Cate Blanchett i Juliette Binoche en passades edicions.

Weaver ha dirigit unes paraules en castellà a l'audiència de la Fira de Valladolid i ha destacat l'originalitat i la qualitat del cinema espanyol. Ha mencionat també María Luisa Solá, la dobladora dels seus personatges a Espanya, a qui ha mostrat el seu més sincer agraïment.

Palmarés complet

· Millor pel·lícula: La societat de la neu

· Millor direcció: J. A. Bayona per La societat de la neu

· Millor direcció novella: Estibaliz Urresola Solaguren per 20.000 espècies d’abelles

· Millor guió original: Estibaliz Urresola Solaguren per 20.000 espècies d’abelles

· Millor guió adaptat: Pablo Berger per Robot Dreams

· Millor música original: Michael Giacchino per La societat de la neu

· Millor cançó original: "Yo solo quiero amor" de Rigoberta Bandini per Te estoy amando locamente

· Millor actor protagonista: David Verdaguer per Saben aquell

· Millor actriu protagonista: Malena Alterio per Que nadie duerma

· Millor actor de repartiment: José Coronado per Cerrar los ojos

· Millor actriu de repartiment: Ane Gabarain per 20.000 espècies d’abelles

· Millor actor revelació: Matías Recalt per La societat de la neu

· Millor actriu revelació: Janet Novás per O corno

· Millor direcció de producció: Margarita Huguet per La societat de la neu

· Millor direcció de fotografia: Pedro Luque per La societat de la neu

· Millor muntatge: Andrés Gil i Jaume Martí per La societat de la neu

· Millor direcció d’art: Alain Bainée per La societat de la neu

· Millor disseny de vestuari: Julio Suárez per La societat de la neu

· Millor maquillatge i perruqueria: Ana López-Puigcerver, Belén López-Puigcerver i Montse Ribé per La societat de la neu

· Millor so: Jorge Adrados, Oriol Tarragó i Marc Orts per La societat de la neu

· Millors efectes especials: Pau Costa, Félix Bergés i Laura Pedro per La societat de la neu

· Millor pel·lícula d’animació: Robot Dreams

· Millor pel·lícula documental: Mentre siguis tu

· Millor pel·lícula iberoamericana: La memoria infinita

· Millor pel·lícula europea: Anatomía de una caída

· Millor curtmetratge de ficció: Aunque es de noche

· Millor curtmetratge documental: Ava

· Millor curtmetratge d’animació: To bird or not to bird

Cinema Premis Goya

També et pot interessar