Directes
Ara en la televisió
VALÈNCIA - CALIFÒRNIA

La productora valenciana María Zamora rep el Premi Nacional de Cinematografia

En el seu discurs Zamora ha demanat al ministre de Cultura que protegisca el cinema amb una llei "valenta i independent"

Entrega del Premi Nacional de Cinematografia a María Zamora en el Festival de Sant Sebastià / Europa Press

La valenciana María Zamora, productora i distribuïdora de pel·lícules com AlcarràsCreatura O Corno, ha rebut este dissabte el Premi Nacional de Cinematografia, i, en el seu discurs, ha instat el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, a protegir el cinema "amb ungles i dents", mitjançant una llei "valenta, independent, igualitària, inclusiva i diversa".

"Serà el nostre llegat per a les pròximes generacions", ha remarcat la cineasta, en un acte que ha tingut lloc en el centre cultural Tabakalera en el marc del Festival de Sant Sebastià i al qual han acudit companys de professió, com la directora de cinema Paula Ortiz, l'actriu Marta Nieto i el guionista Elias León Siminiani.

A més, la valenciana ha incidit en la importància de "generar referents", ja siguen directores, guionistes o productores, perquè "òbriguen camins per a les que venen després". "Això m'ha portat a comprendre que en el tema de la igualtat no n'hi ha prou amb estar d'acord, cal passar a l'acció", ha remarcat, al mateix temps que ha animat a tots els homes i dones de la indústria audiovisual a "lluitar per una filmografia igualitària i a les institucions a seguir el camí ja iniciat amb les polítiques de quotes".

Zamora ha recordat que va ser a finals de la dècada dels 90 quan va descobrir "el veritable poder del cinema" i que eixe poder "podia canviar la vida de les persones". "El cinema europeu d'aquella època em va obrir les portes a mons que no coneixia. Cinema com a reflex de la societat en la qual vivim, que ens acosta els uns als altres, encara que estiguem a milers de quilòmetres tant físicament com culturalment", ha afegit.

També ha celebrat la recent iniciativa d'acostar les escoles a les sales de cinema perquè, en la seua opinió, "cinema i educació han d'anar de bracet perquè el ciutadà mitjà connecte, perquè senta el mateix orgull quan veu guanyar a Almodóvar el Lleó d'Or que quan la 'roja' gana l'Eurocopa". "Els nostres cineastes també són marca Espanya, han de ser protegits i conservats com una peça en un museu, perquè conformen la riquesa cultural del nostre país", ha sostingut.

Per part seua, Urtasun, ha destacat el feminisme de María Zamora, que ha permés que altres dones arriben a la indústria cinematogràfica. A més, ha enaltit l'"extens" catàleg cinematogràfic de la premiada i ha afirmat que la producció és una "baula poc visible però fonamental" de qualsevol creació

"Amb el teu treball has propiciat el talent i l'esforç de moltes altres dones, que han arribat on haurien d'haver arribat naturalment, trencant atàviques desigualtats, violències i discriminacions que encara persisteixen, però que entre totes i tots tenim l'obligació de superar. Les dones com tu heu continuat avant juntes, amb magnífiques pel·lícules que cada vegada arriben més lluny i amb unes narratives necessàries per a comprendre el món en la seua plenitud", ha indicat.

Una biografia plena de produccions destacades

Entre els seus treballs com a productora es troben títols com Mapa, de León Siminiani; Todos están muertos, de Beatriz Sanchís; María (y los demás), de Nely Reguera; Els dies que vindran, de Carlos Marqués-Marcet; My Mexican bretzel, de Nuria Giménez Lorang o Amar, d'Esteban Crespo.

Zamora és també productora de Libertad, l'òpera prima de Clara Roquet i d’Estiu 1993 i Alcarràs, pel·lícules de Carla Simón, directora que es va emportar el Premi Nacional de Cinematografia l'any passat.

El 2021 va crear juntament amb Enrique Costa la productora i distribuïdora Elástica Films. En l'àmbit de la distribució la seua primera aposta va ser Annette, de Leos Carax i el 2022 va estrenar una desena de pel·lícules, entre altres Drive my car, de Ryûsuke Hamaguchi (Oscar a la Millor Pel·lícula Internacional 2022), The worst person in the world, de Joachim Trier; La isla de Bergman, de Mia Hansen Love o Pacifiction d’Albert Serra.

En els últims mesos Elástica ha estrenat Vidas pasadas, l'òpera prima de Celine Song; Anatomia d'una caiguda, de Justine Triet —Palma d'Or a Cannes 2023—; La zona d'interèsde Jonathan Glazer —guanyadora de l'Oscar a millor pel·lícula estrangera—, l'última pel·lícula de Sofia Coppola, Priscilla i d'Alice Rorhwacher, La quimera. Elástica diu que persegueix un cinema avantguardista, divers, inclusiu i feminista i que les seues temàtiques responguen a les inquietuds de la societat actual.

Cinema