Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA

Promotors musicals critiquen que les ajudes de l’IVC són “escasses” i “desequilibrades”

Per a este col·lectiu, “els criteris de valoració continuen sent ambigus i no arriben a una part important del sector"

Imatge d'arxiu d'un concert de Serialparc / SERIALPARC
05 d'agost 2024 - 19:20

L'Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) critica la resolució provisional de la Comissió Tècnica de Valoració de les subvencions de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) destinades al foment d'activitats musicals per al 2024. Per a este col·lectiu, es tracta d'unes ajudes "escasses”, “els criteris de valoració de les quals continuen sent ambigus i no arriben a una part important del sector".

"Resulta incomprensible que alguns dels cicles musicals destacats que dinamitzen culturalment, econòmicament i laboralment el nostre territori es queden fora de la convocatòria a causa d'uns criteris que en lloc d'ajudar a les empreses a què puguen desenvolupar els seus projectes, els penalitza i els aparta", lamenten.

En este sentit, assenyalen en un comunicat que projectes "de rellevància i contrastada trajectòria que dinamitzen les ciutats —com poden ser Serial Parc o Nits de Vivers, així com altres projectes més recents com Baluard, Som Castelló, Àrea 12 o Nits Voramar— s'han quedat fora d'esta convocatòria per no seguir uns criteris d'avaluació que resulten subjectius, que són ambigus, i que no responen a la realitat del sector".

A més, qualifiquen d'"il·lògic" que en la mateixa convocatòria d'ajudes el sector privat estiga competint al mateix nivell amb ajuntaments i administracions públiques que no corren cap risc empresarial en el desenvolupament de les programacions. Apunten que més de mig centenar d'ajuntaments i entitats han participat en esta convocatòria, "entre les quals destaca el Palau de la Música de València, que ha obtingut prop de 50.000 euros per a l'organització del seu ja tradicional festival de Jazz —amb més de 25 edicions— i un cicle de música religiosa, els quals depenen de l'Ajuntament".

Des del sector, aclareixen, no es critica que les entitats públiques puguen rebre ajudes d'altres administracions, però "no haurien de competir en la mateixa convocatòria que les empreses privades". Per això, se sol·licita a l’IVC remodelar les bases i criteris d'estes ajudes perquè puguen ser "més equilibrades i proporcionades" a un sector que en 2023 va generar més de 12.500 llocs de treball a l'any i va representar el 0,3% del PIB a la Comunitat Valenciana.

En la seua opinió, el muntant global d'estes ajudes —de 2,3 milions d'euros— "continua sent molt baix comparat al retorn que generen i presenta un gran desequilibri si el comparem amb altres àmbits del sector cultural". En 2024 les ajudes a la música continuen estant 1,3 milions d'euros per davall de les arts escèniques i 3,8 milions per davall de l'audiovisual.

Respecte a les ajudes biennals per a manteniment d'empreses i estructures professionals del sector, la quantitat màxima a la qual pot optar una empresa musical és de 30.000 euros, mentre que una empresa de les arts escèniques pot arribar fins a 260.000 euros. La indústria musical valenciana proposa "treballar conjuntament amb la Generalitat i reformular les bases en funció d'uns criteris més equilibrats i en sintonia amb la realitat del sector”, conclouen.

També et pot interessar